EPC Moldova

Ambasadorul Marii Britanii, scrisoare deschisă: „Suntem foarte mândri să găzduim zeci de mii de moldoveni în tot Regatul Unit”

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, a publicat o scrisoare deschisă în care a abordat câteva subiecte legate de summit-ul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat în Moldova, pe 1 iunie. Ambasadorul a relatat că, urmare a summit-ului, premierul britanic, Rishi Sunak, i-a scris președintei Maia Sandu pentru ai mulțumi pentru găzduirea evenimentului. Totodată, dimplomatul s-a referit și la demararea negocierilor dintre Marea Britanie și Republica Moldova asupra unui acord privind întoarcerea imigranților, informație anunțată de premierul Sunak în cadrul summit-ului. În acest sens, ambasadorul a dat asigurări – măsura va fi aplicată doar în raport cu emigranții ilegali.

Pe 7 iunie, ambasadorul Steven Fisher a publicat o scrisoare deschisă, în cadrul căreia a adresat niște subiecte legate de Summit-ul CPE. Oficialul a declarat că reuniunea pe care a găzduit-o Moldova pe 1 iunie, a fost unul dintre cele mai importante evenimente la nivel înalt din ultima vreme. Acesta a precizat că Moldova a fost într-adevăr văzută ca inima Europei.

„Prim-ministrul Regatului Unit Rishi Sunak i-a scris doamnei Președinte Maia Sandu, mulțumindu-i și felicitând-o pentru organizarea impecabilă a Summitului. Acesta a invitat-o la Summit-ul EPC, care se va desfășura în țara noastră în 2024”, a spus ambasadorul.

Steven Fisher a menționat că prezența prim-ministrului Sunak și participarea sa activă în cadrul Summit-ului a demonstrat angajamentul Regatului Unit față de securitatea europeană și față de Republica Moldova.

„La Summit, premierul Sunak a anunțat că Marea Britanie intenționează să înceapă negocierea cu Republica Moldova asupra unui acord privind întoarcerea imigranților. Scopul unor astfel de acorduri, pe care le avem deja semnate cu mai multe țări, este de a facilita întoarcerea celor care se află în țara noastră ILEGAL și care nu au dreptul să rămână în Marea Britanie. Marea majoritate a rezidenților moldoveni în Marea Britanie se află acolo legal. Nici o persoană care se află legal în Regatul Unit – moldovean, sau de o altă naționalitate – nu trebuie să-i fie frică de un astfel de acord. Suntem foarte mândri să găzduim zeci de mii de moldoveni în tot Regatul Unit. Marea majoritate a rezidenților sunt stabiliți oficial și aduc o contribuție semnificativă țării noastre”, a menționat el.

„După cum a spus Președinta Sandu, guvernul Republicii Moldova nu sprijină migrația ilegală. Nici guvernul Regatului Unit n-o sprijină, iar un astfel de acord va fi util atât pentru Regatul Unit, cât și pentru Republica Moldova. Migrația legală dezvoltă economia ambelor țări și noi susținem acest lucru”, a conchis diplomatul britanic.

***

Precizăm că, pe 1 iunie 2023, în Republica Moldova s-a desfășurat un eveniment fără precedent în istoria țării. Circa 50 de președinți, prim-miniștri și oficiali europeni de rang înalt se află în țara noastră, pentru a pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Summitul Comunității Politice Europene a avut loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la circa 35 de kilometri de Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Marș, cântece patriotice și… politică: cum a fost sărbătorită suveranitatea la Chișinău

Suveranitatea Republicii Moldova a fost sărbătorită la Chișinău cu marș și cântece patriotice. Circa 10.000 de persoane au participat luni seara, 23 iunie, la Marșul Suveranității, o manifestație organizată de președinta Maia Sandu, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate.

Marșul „Suveranității” a început la monumentul Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Unele persoane au purtat costume tradiționale și au ținut drapele în mâini. La eveniment au fost surprinși președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Totuși, manifestația nu a decurs fără note politice, fiind menționate în discursurile ținute de unii oficiali și oameni de cultură viitoarele alegeri parlamentare.

În deschidere, Cristofor Aldea-Teodorovici și Simona au interpretat piese dedicate renașterii naționale. Artistul i-a mulțumit președintei pentru prezență: „Am visat, dar înainte să ajungă să devină președinte al nostru, să avem un președinte care să ne vorbească limba română dulce, un grai frumos. Vă mulțumesc pentru că sunteți și pentru tot ce faceți.”

Participanții au pornit apoi într-un marș spre sediul Președinției, unde Maia Sandu a susținut o declarație în fața mulțimii. Șefa statului a fost întâmpinată cu aplauze și scandări: „Maia Sandu și poporul!”, „Bravo!”.

În discursul său, Maia Sandu a subliniat importanța suveranității și a parcursului european al Republicii Moldova: „Suveranitatea nu se strigă, ci se construiește zi de zi. Cei care azi își gravează pe frunte suveranitatea, dar de fapt luptă pentru a subjuga din nou Moldova unui stat străin, unui imperiu care aduce doar distrugere și nenorocire, aceștia vor să pervertească cuvântul suveranitate. Mai ales acum, când suntem martorii unui nou atac al imperialismului rus”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta transmis un mesaj în apărarea valorilor democratice și a parcursului european al Republicii Moldova.

Moldova are puterea să își decidă singură soarta și asta trebuie să facem. Parlamentul Moldovei trebuie să rămână al cetățenilor Republicii Moldova, nu să ajungă pe mâna Kremlinului. Astăzi, Moldova e pe calea cea dreaptă – avem pace, consolidăm democrația, avem instituții care încep, în sfârșit, să lucreze pentru oameni. Avem prieteni. Avem spirjin și avem un obiectiv clar – Moldova în UE.

Dacă azi trăim într-o țară liberă e datorită celor care acum 35 de ani nu au tăcut, nu s-au speriat, nu au dat înapoi. Și noi nu avem dreptul să dăm înapoi. La toamnă se pune în joc însăși suveranitatea noastră, ceea ce face cu atât mai simbolică celebrarea, astăzi, a 35 de ani de la semnarea Declarației de Suveranitate”, a mai subliniat Maia Sandu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a mulțumit celor prezenți pentru susținere: „Vă mulțumim! Mulți și uniți într-o Moldovă suverană!”, a scris acesta pe rețelele de socializare.

Poetul și fostul deputat Ion Hadîrcă a avut, la rândul său, un discurs în care a îndemnat la unitate și vigilență în fața pericolelor:

„În aceste condiții vitrege, se întâmplă atâtea în lumea aceasta, te mieri cum cad înțelegerile, tratatele, cad principiile după care se conduceau statele. Ceva de nedescris. Noi trebuie să fim cât mai gramăjoră în aceste clipe de restriște, cât mai uniți. Și iată că în preajma unei posibile-apropiate campanii despre care a vorbit și doamna Președintă, încep a-și ridica din nou capetele șorecuții, șoriștii, cei care vin cu alte scenarii. Cei bătuți cu secera și ciocanul în cap. Cei cu sutanele, care se duc și pupă poala Kremlinului. Cei care unii din „idioții utili” din aripa noastră națională, care nu știu și rătăcesc încă și nu știu ce să facă. Cei care sunt indiferenți și nu își dau seama că pot pierde totul ce s-a câștigat în acele zile cu adevărat istorice. Trebuie să spunem un „nu” hotărât tuturor acestor „rătăciți”, să demonstrăm că suntem solidari și în continuare aceste principii pentru care au luptat înaintașii noștri vor fi salvate pe 28 septembrie. Nu a rămas mult”, a spus Hadîrcă.

„Unitate!” – a scandat mulțimea.

Șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, a scris într-o postare că la Marșul Suveranității au participat circa 10.000 de persoane.

Multumim celor circa 10000 de oameni cu care am mers la pas pentru a celebra Suveranitate Republicii Moldova”, a transmis Băluțel.










Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: