Ambasadorul UE în Moldova, prima reacție după ce Ion Ceban a câștiga alegerile în Chișinău, iar Arina Corșicova a fost exclusă din campanie
Full Article 4 minutes read

Ambasadorul UE în Moldova, prima reacție după ce Ion Ceban a câștiga alegerile în Chișinău, iar Arina Corșicova a fost exclusă din campanie

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, susține că revenirea lui Ion Ceban din primul tur al alegerilor locale la șefia Primăriei Chișinău era una din posibilitățile analizate. Diplomatul european a comentat, inclusiv, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, eliminarea candidatei independente Arina Corșicova la șefia Primăriei Bălți, din cursa electorală. Potrivit lui, deciziile luate de Chișinău în ajun de alegeri, de instituții care nu sunt permanente, trezesc mai multe îngrijorări, comparativ cu decizia CEC de a o elimina pe candidata susținută de fugarul Ilan Șor din cursă.

Întrebat dacă a fost surprins de câștigul fostului socialist, în prezent lider al Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, la cârma municipiului Chișinău din primul tur, ambasadorul UE a declarat că, ca și restul, a urmărit sondajele de opinie. „Aceasta era una din posibilități”, a declarat el.

Șeful diplomației UE în Moldova susține că în Chișinău s-au întâmplat „multe lucruri bune”, realizate „inclusiv cu suportul UE”. Janis Mazeiks a declarat, în acest context, că „este important ca suportul pentru integrarea europeană să nu fie asociat cu un anumit partid”.

„De exemplu, noi am avut un proiect în Chișinău care a îmbunătățit viața chișinăuienilor, atunci când ei merg cu troleibuzul sunt filtre de aer instalate acolo și aerul e mai bun. Deci este important pentru noi ca de beneficiile cooperării cu UE să beneficieze și să avantajeze capitala Chișinău”, a precizat Janis Mazeiks.

Întrebat ce crede despre decizia Consiliul electoral al circumscripției electorale Bălți de a o exclude pe candidata independentă Arina Corșicova, care urma să lupe în turul doi din 19 noiembrie pentru șefia primăriei din Bălți, din campania electorală, diplomatul european a declarat: „Eu pot doar să spun că dacă decizia a fost luată în baza informației despre încălcarea campaniei și dacă această decizie a fost luată de organele electorale competente, atunci nu văd de ce trebuie să fie foarte multe întrebări în ce privește motivele. Preocupările noastre sunt mai mult în situațiile în care ceva este făcut cu puțin timp înainte de ziua votului prin organe care ar putea să nu fie permanente, e vorba despre CSE”.

***

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale. În municipiul Chișinău, câștigător a devenit, potrivit datelor preliminare, fostul primar Ion Ceban. În municipiul Bălți, însă, niciunul din cei 14 candidați înregistrați în cursa electorală nu a acumulat pragul minim de 50% + 1 vot necesar pentru a câștiga. Astfel, pe 19 noiembrie, va avea loc al doilea tur de alegeri, în cadrul căruia ar fi trebuit să acceadă doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Alexandr Petkov de la Partidul „Nostru” și candidata independentă, susținută de fugarul Ilan Șor, Arina Corșicova.

Pe 7 noiembrie, însă, Arina Corșicova, candidată susținută de Ilan Șor la funcția de primar al mun. Bălți, a fost exclusă din cursa electorală. În oraș a avut loc un protest față de această decizie. Hotărârea a fost menținută în vigoare, prin decizia din 10 noiembrie a CEC.

Pe 8 noiembrie, Corșicova a declarat că a contestat decizia. Ea se arată sigură că va obține „o decizie corectă prin instanță” și că va ajunge să implementeze „planul convenit cu locuitorii municipiului imediat după victorie”.

Dacă decizia Consiliului electoral de circumscripție din Bălți în privința Arinei Corșicova va fi menținută, cel mai probabil, Alexandr Petkov se va duela în turul doi cu candidatul PSRM, Maxim Moroșan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: