Amenzi și arest pentru folosirea termenului „Transnistria”. Tiraspolul înăsprește sancțiunile anunțate inițial
Full Article 3 minutes read

Amenzi și arest pentru folosirea termenului „Transnistria”. Tiraspolul înăsprește sancțiunile anunțate inițial

Organul legislativ nerecunoscut de la Tiraspol a adoptat inițiativa lui Vadim Krasnoselski, liderul de facto al regiunii, care a propus interzicerea utilizării termenului „Transnistria”. Pentru folosirea acestui cuvânt în raport cu denumirea teritoriului din stânga Nistrului au fost introduse și pedepse, care diferă de cele anunțate anterior. Sunt prevăzute amenzi de peste 10 mii de lei sau până la 15 zile de arest. „Astăzi a triumfat dreptatea istorică”, a comunicat liderul nerecunoscut al regiunii. Menționăm, Chișinăul a declarat anterior că inițiativa lui Krasnoselski contravine realităților istorice. 

Pe 4 septembrie, postul de televiziune TSV din regiunea transnistreană a anunțat că organul legislativ, nerecunoscut, de la Tiraspol a votat în două lecturi „inițiativa președintelui de a interzice folosirea termenului „Transnistria” în raport cu denumirea teritoriului. Potrivit sursei, inițiativa a fost susținută unanim.

„Termenul „Transnistria” este echivalat cu o manifestare a nazismului și dacă va fi folosit public ar trebui să apară răspunderea administrativă. (…) Astăzi a triumfat dreptatea istorică. (…) Pentru mine „Transnistria” este un termen în spatele căruia stă foamea, devastarea, uciderea oamenilor, Holocaustul. Când ne numesc „Transnistria” pentru mine, ca cetățean al regiunii, este o jignire”, a spus Krasnoselski.

Precizăm, în proiectul de lege înregistrat de Krasnoselski, pentru utilizarea cuvântului „Transnistria”, era prevăzută o amendă între 150 lei și 300 de lei sau până la 15 zile de arest pentru persoanele fizice. Pentru funcționari erau prevăzute amenzi de până la 600 de lei, iar pentru persoanele juridice – până la 7 500 de lei.

Pe 4 septembrie, postul de televiziune TSV a raportat că „legea prevede răspunderea sub formă de arest pentru 15 zile” sau amendă de până la 416 lei pentru persoanele fizice, până la 787 lei – pentru funcționari și pentru persoanele juridice – până la 10 112 lei.

***

Pe 29 august curent, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski s-a declarat împotriva utilizării termenului „Transnistria”. El a spus că va înainta organului legislativ, nerecunoscut, de la Tiraspol un proiect de lege care să echivaleze cuvântul „Transnistria” cu simbolurile nazismul. „La noi nu poate fi folosit termenul Transnistria. Acesta înseamnă sânge, suferință, ură, război”, a adăugat acesta. Pentru NewsMaker, Biroul politici de reintegrare a declarat că inițiativa lui Krasnoselski contravine realităților istorice, întrucât termenul „Transnistria” a apărut înainte de Primul Război Mondial și se referea la teritoriile din stânga Nistrului, locuite predominant de moldoveni. Detalii AICI. Cu toate acestea, Krasnoselski a anunțat ulterior că a înregistrat în legislativul local proiectul de lege. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: