Андрей Мардарь / NewsMaker

Andrei Năstase anunță inițiarea discuțiilor cu alte partide, pentru depășirea crizei. Reacția PAS

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a inițiat discuții cu liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în vederea găsirii unei soluții pentru ieșirea din criza politică. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS a declarat că reprezentanții formațiunii vor merge la consultări.

„Politicienii responsabili sunt doar cei care știu cum și reușesc să găsească soluții în favoarea oamenilor, fără a se abate de la litera și spiritul legii și fără a compromite prin abordările, deciziile și activitatea lor idealul național, democrația, statul de drept și dreptul poporului la un viitor mai bun. Platforma DA își asumă în continuare misiunea de a găsi soluții și a scoate țara din criză și de a organiza exemplar viitoarele alegeri”, a declarat Năstase.

Liderul Platformei DA a anunțat că a inițiat discuții cu liderii altor partide.

„Am demarat deja exercițiul necesar, democratic, de a discuta cu șefii partidelor pro-europene responsabile din parlamentul Republicii Moldova și, mai întâi de toate, cu PAS, și ulterior să discutăm și cu alte partide responsabile din parlament și din afara lui. Trebuie să căutăm soluții pentru oameni și nu pretexte împotriva lor”, a declarat Năstase.

Contactată de NM, Aurica Rusnac-Jardan a declarat: „vom merge la discuții pentru clarificarea pozițiilor partidelor și căutarea soluțiilor pentru îndeplinirea voinței cetățenilor”.

Tot astăzi, liderul PSRM Igor Dodon a anunțat că socialiștii vor iniția discuții cu reprezentanții celorlalte fracțiuni și grupuri parlamentare pentru a începe un dialog, în vederea depășirii crizei politice.

***

Amintim că, pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată, repetat, la funcția de premier, în pofida faptului că majoritatea parlamentară a propus candidatura Marianei Durleșteanu. Magistrații Curții Constituționale au ajuns la concluzia că șefa statului trebuie să desfășoare noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

Seara, președinta Maia Sandu a susținut un briefing de presă. Aceasta nu a precizat cum anume va acționa în continuare, însă a argumentat că „poporul va decide soarta țării la alegerile anticipate sau la un referendum”.

Ulterior, liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat că socialiștii va insista în continuare pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru. O poziție similară a anunțat în dimineața de 24 februarie și Platforma „Pentru Moldova” din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit Partidul „Pro Moldova”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: