Facebook/ANI

ANI cere suportul Marii Britanii pentru schimbul de informații despre persoane care au deținut funcții publice și au fugit din țară

Președinta ANI participă în aceste momente la discuții cu delegația Trezoreriei și Autorității Fiscale și Vamale din Marea Britanie. În context, șefa ANI a solicitat suportul Marii Britanii pentru schimbul de informații pe numele unor subiecți, care au deținut anterior funcții publice, mai apoi au plecat din țară și s-au stabilit în Marea Britanie. Informația a fost confirmată pentru NM de către purtătoarea de cuvânt a ANI de Maria Dastic.

Amintim că pe 14 februarie 2022, conducerea Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și PCCOCS a avut o întrevedere cu mai mulți experți britanici, aflați într-o vizită de documentare la Chișinău.

Delegația Marii Britanii a sosit cu scopul de a stabili oportunități de parteneriat, în vederea identificării și urmăririi penale în domeniul spălării banilor și confiscării, se arată într-un comunicat de presă.

În prezent, în Marea Britanie s-ar afla mai multe persoane cercetate penal în Republica Moldova. Printre aceștia se numără Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc și Contantin Botnari. Pe 18 ianuarie, ambasadorul Marii Britanii a declarat că nicio cerere din partea Interpol, care i-ar viza pe Gheorghe Cavcaliuc sau Veaceslav Platon n-a fost expediată Londrei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mihai Popșoi / Facebook

Ministerul de Externe, prima reacție după expulzarea a 13 moldoveni din Polonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că a fost informat despre deportarea a 13 cetățeni moldoveni din Polonia. Instituția a precizat că oamenii au fost aduși cu un zbor charter.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, într-un comunicat, că a fost informat de către Ambasada Republicii Moldova la Varșovia cu privire la organizarea de către autoritățile poloneze a unui zbor charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni aflați ilegal pe teritoriul Poloniei.

Procedura are loc în baza mecanismelor internaționale de readmisie, iar autoritățile Republicii Moldova au oferit sprijinul necesar pentru autorizarea survolului și aterizării aeronavei pe Aeroportul Internațional Chișinău”, a menționat MAE.

Instituția a precizat că această acțiune nu este un caz izolat, iar o operațiune similară a avut loc și în luna aprilie 2025.

Ministerul va continua să colaboreze cu autoritățile poloneze pentru gestionarea acestor cazuri în conformitate cu normele internaționale”, a subliniat MAE.

Amintim că, pe 15 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Adam Szłapka, a anunțat că 13 moldoveni și 27 de georgieni au fost deportați forțat din Polonia, fiind considerați o amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice. El a precizat că măsura face parte dintr-o operațiune de returnare forțată a migranților.

La rândul său, Serviciul de Grăniceri din Polonia a menționat că persoanele vizate au încălcat legislația privind imigrația sau sunt suspectate de implicare în activități ilegale, precum trecerea frauduloasă a frontierei, conducerea sub influența alcoolului și alte infracțiuni.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: