ANRE a anunțat când va examina cererea Moldovagaz, privind majorarea tarifelor
Full Article 2 minutes read

ANRE a anunțat când va examina cererea Moldovagaz, privind majorarea tarifelor

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) se va întruni în şedinţă marţi, 9 noiembrie, pentru a examina solicitarea Moldovagaz de a majora tarifele la gazele naturale. Informația a fost confirmată de către şefa serviciului de comunicare al instituţiei, Galina Sanduţa, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Preşedintele Consiliului de Administraţie Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că solicitarea expediată ANRE privind majorarea tarifului la gaze de 2,5 ori are la bază preţul de achiziţie a gazului. Întreprinderea a expediat ANRE solicitarea privind majorarea tarifelor pentru consumatorii finali – de la 4,29 lei până la 10,26 lei. Cifra nu include TVA, care ar majora tariful până la 11 lei. Tariful calculat are la bază în proporţie de 90% preţul de achiziţie a gazului.

Potrivit unei Dispoziţii emisă de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, „Moldovagaz” va înainta o cerere Agenţiei pentru Reglementare în Energetică în vederea ajustării preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Respectiv, până pe data de 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021.

În acelaşi timp, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetăţeni.

***

Pe 5 noiembrie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a înaintat ANRE o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali. Prin urmare, consumatorii casnici ar urma să achite 10,26 bani pentru 1m3, în loc de 4,29 de bani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: