ANRE, întrevedere cu delegația misiunii Fondului Monetar Internațional. Au discutat despre evoluțiile în sectorul energetic
Full Article 2 minutes read

ANRE, întrevedere cu delegația misiunii Fondului Monetar Internațional. Au discutat despre evoluțiile în sectorul energetic

Echipa Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut, pe 3 martie, o întâlnire cu o delegație a misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan, care în această perioadă se află la Chișinău.

În cadrul întrevederii, reprezentanții FMI s-au arătat interesați de evoluțiile recente în sectoarele energie electrică și a gazelor naturale, în special privind prețurile și tarifele la sursele energetice din Republica Moldova și impactul acestora asupra consumatorilor finali.

Totodată, Ruben Atoyan a solicitat mai multe informații despre progresul transpunerii pachetului Energetic III, dar și procesul de certificare a Operatorilor Sistemului de Transport de energie electrică – Moldelectrica și gaze naturale – Moldovatransgaz.

Un alt subiect de interes în cadrul discuțiilor a fost despre realizările autorităților de a diversifica aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale în contextul crizei din regiune, volatilitatea prețurilor și provocările legate de securitatea energetică.

Directorul Eugen Carpov și reprezentanții Agenției au prezentat desfășurat procesul de ajustare a legislației naționale la standardele Uniunii Europene și ale Comunității Energetice, eforturile autorităților în vederea asigurării securității de aprovizionare a statului cu resurse energetice pe timp de criză și au descris mecanismele de ajustare a tarifelor la gazele naturale și energie electrică în contextul creșterii vertiginoase a prețurilor pe piețele internaționale.

Eugen Carpov și-a exprimat speranța că certificarea provizorie a OST Moldelectrica emisă de ANRE la sfârșitul anului trecut va fi finalizată în perioada următoare, iar subiectul legat de separarea Moldovatransgaz va fi decis în a doua jumătate a anului curent.

Reprezentanții FMI au apreciat disponibilitatea specialiștilor de la ANRE de a oferi informații clare și detaliate pe domeniile de competență și au exprimat speranța că, beneficiind de suportul partenerilor externi, Republica Moldova va face față provocărilor din sectorul energetic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: