ANRE vine cu unele precizări în privința mecanismului de stabilire a prețurilor la gazele naturale
Full Article 3 minutes read

ANRE vine cu unele precizări în privința mecanismului de stabilire a prețurilor la gazele naturale

ANRE conștientizează că S.A. ,,Moldovagaz” se poate confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazului natural, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt, având în vedere prevederile contractului cu Gazprom și variațiile majore a prețului pe procurare a gazelor naturale.

În acest context, ANRE sugerează furnizorului să participe mai activ în cadrul grupului de lucru creat pe platforma ANRE în scopul elaborării modificărilor metodologiei de formare a prețurilor reglementate pentru a ajusta cadrul de reglementare la situația atipică de pe piața gazelor naturale.

„Or, conform procedurilor legale stabilite pentru modificarea actelor normative, dezbaterile publice nu se fac unilateral în mediul online și mass-media”, precizează ANRE.

ANRE susține că aprobă prețurile reglementate pentru furnizarea de ultimă opțiune și pentru furnizarea gazelor naturale anumitor categorii de consumatori finali în contextul obligației de serviciu public, calculate în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale.

Totodată, adresarea S.A. „Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care a stat la baza revizuirii prețurilor reglementate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 4 august 2022, conținea în calculul prețului reglementat unele compartimente de costuri care nu se regăsesc în metodologia tarifară, în speță, devierile formate în anul 2022. În conformitate cu  prevederile pct. 6 din Metodologia tarifară, componenta de corectare a venitului reglementat reprezintă valoarea rezultată din diferența dintre venitul reglementat actualizat pentru anul precedent și cel efectiv înregistrat în aceeași perioadă.

Prin urmare, devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022.

*****

ANRE a aprobat a pe 4 august aprobat noile tarife pentru gazul natural. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 22,99 lei (cu TVA inclus) pentru 1 m3 de gaz sau 21,29 (fără TVA). Asta în condițiile în care, în august, Moldovagaz va cumpăra gaz de la Gazprom la un preț de $1 458, ceea ce constituie cu $480 mai mult față de luna precedentă.

Compania „Moldovagaz” s-a adresat către „Gazprom” cu solicitarea de a amâna până la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru termenul de achitare a plății în avans pentru lunile august-septembrie. Precizarea a fost făcută de către președintele consiliului de administrație Vadim Ceban, pe 17 august. Acesta a menționat că întârzierea plății provoacă acumularea de datorii față de furnizor și, respectiv, înrăutățirea relațiilor cu concernul rus. În același timp, „Moldovagaz” a anunțat că deconectează peste 2000 de consumatori casnici de la rețeaua de gaz, pentru neachitarea facturilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: