APCE: Rusia și Belarus, responsabilitate comună pentru agresiunea Ucrainei. Se cere crearea unui tribunal special
Full Article 2 minutes read

APCE: Rusia și Belarus, responsabilitate comună pentru agresiunea Ucrainei. Se cere crearea unui tribunal special

Vladimir Putin, Alexandr Lukașenko, cât și clasa politică rusă și belorusă ar trebui trași la răspundere pentru agresiunea comisă în Ucraina. Este concluzia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a adoptat, pe 26 ianuarie, o rezoluție prin care recomandă crearea unui tribunal special în acest sens, scrie Ukrainskaya Pravda

„Liderii politici și militari ruși și belaruși care au planificat, pregătit, inițiat sau desfășurat aceste acțiuni și care au avut capacitatea de a controla sau de a dirija acțiunile politice sau militare ale statului ar trebui să fie identificați și trași la răspundere. Fără decizia lor de a lansa acest război de agresiune împotriva Ucrainei, atrocitățile care decurg din acest război nu ar fi avut loc”, se arată în document.

APCE și-a motivat decizia adopată prin faptul că, în prezent, nu există niciun alt tribunal penal internațional care să aibă competența de a judeca și pedepsi demnitarii de rang înalt din Rusia și Belarus, pentru crima de agresiune comisă împotriva Ucrainei.

Amintim că, pe 19 ianuarie,  și deputații din Parlamentul European au adoptat o rezoluție prin care cer conducerii Uniunii Europene să înființeze un tribunal special, care să îi judece pe Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko pentru crimele de război comise în țara vecină.

Precizăm că în prezent Curtea Penală Internațională de la Haga investighează crimele din Ucraina, însă îi poate judeca doar pe cei direct responsabili de anumite infracțiuni, ceea ce face dificilă urmărirea penală a oficialilor de rang înalt.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: