Aplauze la ședința Parlamentului: ansamblul „Hecenii”, prezent în plenul legislativului. Grosu: sunteți un model de curaj
Full Article 4 minutes read

Aplauze la ședința Parlamentului: ansamblul „Hecenii”, prezent în plenul legislativului. Grosu: sunteți un model de curaj

Dansatorii ansamblului „Hecenii”, care a obținut Golden Buzz-ul la „Românii au talent”, și coregraful lor Dionisie Cobîlaș au venit pe 11 aprilie la ședința Parlamentului. Speakerul Parlamentului Igor Grosu i-a felicitat pe reprezentanții ansamblului, menționând că sunt „un model de curaj”. Potrivit lui Grosu, un merit deosebit îl are coregraful copiilor Dionisie Cobîlaș, care de la vârsta de 19 ani conduce acest ansamblu. „Chiar dacă anul trecut ați fost concediat, dumneavoastră nu ați cedat”, a menționat șefia Parlamentului. 

La începutul ședinței Parlamentului din data de 11 aprilie, Igor Grosu a anunțat că în sală sunt prezenți dansatorii ansamblului „Hecenii” și coregraful lor Dionisie Cobîlaș. Reprezentanții ansamblului au fost aplaudați de parlamentari. „Bravo, bravo”, au strigat deputații.

Acești tineri au făcut senzație la o emisiune TV din România și au dus faima țării noastre. Prestația lor ne-a convins încă o dată că avem un popor talentat, că avem cu ce ne mândri. Dar aici un merit deosebit îl are coregraful acestor copii Dionisie Cobîlaș, care de la vârsta de 19 ani conduce acest ansamblu. Chiar dacă anul trecut ați fost concediat, dumneavoastră nu ați cedat, ba mai mult cum ați spus și dumneavoastră – atunci când muncești, dansezi cu ardoare, apar și rezultatele. Și iată rezultatele au apărut. Am văzut și condițiile dezastruoase în care vă antrenați, aici mă bucur că Guvernul a anunțat că va aloca din fondul de rezervă banii necesari pentru a rezolva această problemă și alte probleme. Acești copii, dar și toți copiii din această țară, trebuie să se dezvolte în condiții bune. (…) Felicitări domnul Dionisie Cobîlaș pentru aceste performanțe, felicitări tinerilor – că sunteți un model de perseverență și curaj”, a comunicat Igor Grosu.

Aplauze la ședința Parlamentului: ansamblul „Hecenii”, prezent în plenul legislativului. Grosu: sunteți un model de curaj

Aplauze la ședința Parlamentului: ansamblul „Hecenii”, prezent în plenul legislativului. Grosu: sunteți un model de curaj

Aplauze la ședința Parlamentului: ansamblul „Hecenii”, prezent în plenul legislativului. Grosu: sunteți un model de curaj

Amintim, în ediția din 5 aprilie a emisiunii „Românii au talent”, Hecenii din Sângerei au obținut Golden Buzz-ul și au fost trimiși direct în semifinala competiției. Ansamblul a prezentat pe scenă un dans popular, care durat circa patru minute. Numărul a impresionat membrii juriului și publicul, care au aplaudat artiștii în picioare. Hecenii a devenit primul ansamblu de dans din istoria concursului de talente care a obținut Golden Buzz-ul. Detalii AICI.

La aceeași emisiune s-a aflat că ansamblul nu dispune de o sală unde să exerseze. „Copiii își doresc cel mai mult să exerseze într-o sală modernă, echipată cu bare pentru dans clasic, cu oglinzi, cu podea fără găuri și acoperiș prin care să nu între ploaia și zăpada. Au văzut asta în filme, au auzit că o astfel de sală există. (…) Lipsiți de orice fel de susținere oficială, copiii au avut ultimul cuvânt în fața celor care i-au subestimat. (…) Vreau să știți adevărul până la capăt, cel mai nefericit moment pentru ei a fost când unii mai puternici au decis că ansamblul înghite prea multe resurse locale, așa că au hotărât să sisteze cursurile. Astă seară copiii au dansat pe viață și pe moarte, s-au răzbunat pe podeaua veche din satul lor și au rupt scena „Românii au talent”. (…) Golden Buzz pentru o generație căreia îi facem dreptate”, au comunicat reprezentanții emisiunii din România.

Câteva zile mai târziu, președinta Maia Sandu a chemat Guvernul și administrația publică locală din raionul Sângerei să găsească „cât mai rapid” un spațiu pentru ansamblul de dansuri populare. La rândul său, președintele raionului Sângerei a dat asigurări că se vor identifica resurse financiare pentru a amenaja o sală de dans modernă, echipată corespunzător pentru ansamblu. Detalii AICI.

Pe 8 aprilie, tinerii ansamblului s-au văzut cu președinta Maia Sandu. La discuție cu șefa statului a venit și conducătorul ansamblului Dionisie Cobîlaș. Pe lângă faptul că tinerii nu dispun de o sală de repetiții, șefa statului a spus că Dionisie Cobîlaș, conducătorul ansamblului, muncește în ultimul an fără a fi salarizat. Pe lângă aceasta, el mai face naveta săptămânal. Detalii AICI.

Pe 10 aprilie, premierul Dorin Recean i-a cerut ministrului Educației Dan Perciun să pregătească o hotărâre de Guvern, prin care să fie alocați 1,3 milioane de lei pentru reparația sălii de repetiție a ansamblului „Hecenii”. Potrivit oficialului, banii trebuie să fie alocați „urgent”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: