Sala de repetiție a ansamblului „Hecenii” va fi reparată. Guvernul va aloca 1,3 mln lei „de urgență”
Full Article 4 minutes read

Sala de repetiție a ansamblului „Hecenii” va fi reparată. Guvernul va aloca 1,3 mln lei „de urgență”

Premierul Dorin Recean i-a cerut ministrului Educației Dan Perciun să pregătească o hotărâre de Guvern, prin care să fie alocați 1,3 milioane de lei pentru reparația sălii de repetiție a ansamblului „Hecenii” din Sângerei, tinerii care au obținut Golden Buzz-ul la „Românii au talent”. Potrivit oficialului, banii trebuie să fie alocați „urgent”. „Când colegii noștri au fost și au văzut în ce condiții ei se antrenează s-a descoperit că avem nevoie să-i ajutăm”, a precizat Recean. 

La ședința Guvernului din 10 aprilie, Recean i-a cerut lui Perciun să pregătească o hotărâre de Guvern prin care vor fi alocați „urgent” 1,3 milioane lei pentru reparația sălii de repetiție a ansamblului „Hecenii”.

„Domnul ministru am o rugăminte la dumneavoastră, noi cu toții suntem mândri de cum tinerii de la Heciul Nou ne-au adus faimă la Românii au Talent. În același timp, când colegii noștri de la Hâncești au fost și au văzut în ce condiții ei se antrenează s-a descoperit că avem nevoie să-i ajutăm. Acolo înțeleg că este nevoie de o reparație de aproximativ 1,3 milioane de lei. Vă rog să pregătiți hotărârea de Guvern prin care vom aloca urgent acești bani din fondul de rezervă al Guvernului”, a comunicat Recean.

Totodată, premierul i-a cerut ministrului Culturii Sergiu Prodan ca „la rectificarea bugetului să avem în vedere acest ansamblu pentru finanțare”.

***

În ediția din 5 aprilie a emisiunii „Românii au talent”, Hecenii din Sângerei au obținut Golden Buzz-ul și au fost trimiși direct în semifinala competiției. Ansamblul a prezentat pe scenă un dans popular, care durat circa patru minute. Numărul a impresionat membrii juriului și publicul, care au aplaudat artiștii în picioare. Hecenii a devenit primul ansamblu de dans din istoria concursului de talente care a obținut Golden Buzz-ul. Detalii AICI.

La aceeași emisiune s-a aflat că ansamblul nu dispune de o sală unde să exerseze. Reprezentanții emisiunii au spus că ansamblul este „lipsit de orice fel de susținere oficială” și că „unii mai puternici au decis că ansamblul înghite prea multe resurse locale, așa că au hotărât să sisteze cursurile”.

„Copiii își doresc cel mai mult să exerseze într-o sală modernă, echipată cu bare pentru dans clasic, cu oglinzi, cu podea fără găuri și acoperiș prin care să nu între ploaia și zăpada. Au văzut asta în filme, au auzit că o astfel de sală există. (…) Lipsiți de orice fel de susținere oficială, copiii au avut ultimul cuvânt în fața celor care i-au subestimat. (…) Vreau să știți adevărul până la capăt, cel mai nefericit moment pentru ei a fost când unii mai puternici au decis că ansamblul înghite prea multe resurse locale, așa că au hotărât să sisteze cursurile. Astă seară copiii au dansat pe viață și pe moarte, s-au răzbunat pe podeaua veche din satul lor și au rupt scena „Românii au talent”. (…) Golden Buzz pentru o generație căreia îi facem dreptate”, au comunicat reprezentanții emisiunii din România.

Câteva zile mai târziu, președinta Maia Sandu a chemat Guvernul și administrația publică locală din raionul Sângerei să găsească „cât mai rapid” un spațiu pentru ansamblul de dansuri populare. La rândul său, președintele raionului Sângerei a dat asigurări că se vor identifica resurse financiare pentru a amenaja o sală de dans modernă, echipată corespunzător pentru ansamblu. Detalii AICI.

Pe 8 aprilie, tinerii ansamblului s-au văzut cu președinta Maia Sandu. La discuție cu șefa statului a venit și conducătorul ansamblului Dionisie Cobîlaș. Pe lângă faptul că tinerii nu dispun de o sală de repetiții, șefa statului a spus că Dionisie Cobîlaș, conducătorul ansamblului, muncește în ultimul an fără a fi salarizat. Pe lângă aceasta, el mai face naveta săptămânal. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: