imagine simbol/zdg.md

Aproape jumătate dintre procurori și avocați nu susțin fuzionarea PA cu PCCOCS: Sondaj

Majoritatea procurorilor și avocaților, precum și o parte semnificativă a judecătorilor, resping ideea fuzionării celor două procuraturi specializate – Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat și prezentat pe 2 iunie de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Întrebați în ce măsură susțin propunerea avansată de autorități, respondenții – magistrați, procurori și avocați – au oferit răspunsuri împărțite.

Doar 11% dintre judecători și 9% dintre procurori au spus că sunt „întru totul de acord” cu fuziunea, iar alți 11% dintre judecători și 10% dintre procurori „mai curând sunt de acord”.

În același timp, 25% dintre judecători și 21% dintre procurori „mai curând” nu sunt de acord cu această reorganizare. Procentul celor care au zis că „deloc nu sunt de acord” cu fuzionarea PA cu PCCOCS se ridică la 40 în rândul procurorilor și 25 în rândul judecătorilor. Neutri s-au declarat, în prima tabără, 17 la sută din respondenți și 15% în cea de-a doua.

Printre avocați, majoritatea exprimă o poziție negativă față de propunere. Numărul celor care au declarat că „deloc nu sunt de acord”, „mai curând nu sunt de acord” sau „neutri” se ridică la 67%. La polul opus, 28 la sută din respondenți au declarat că sunt „întru totul de acord” sau „mai curând sunt de acord” cu propunerea autorităților.

La sondaj au participat, în total, 114 judecători, 209 procurori și 153 de avocați.

NewsMaker.md

***

Pe 20 ianuarie 2025, Consiliul Suprem de Securitate (CSS), convocat de președinta Maia Sandu, a recomandat consolidarea instituțiilor anticorupție și întărirea cadrului legal privind combaterea corupției politice și electorale. În urma acestor recomandări, Ministerul Justiției a propus, pe 29 ianuarie, fuzionarea PA și PCCOCS, inițiativă legislativă prezentată ulterior de deputatul PAS Igor Chiriac. Acesta prevede crearea unei noi instituții – Procuratura pentru Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO).

Proiectul a generat critici din partea societății civile, a procurorilor și a Procuraturii Generale, care a semnalat multiple riscuri și a cerut consultări publice și avize europene. Pe 19 februarie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și-a anunțat demisia. Ea a calificat proiectul drept „un atac asupra justiției” și „o amenințare la adresa luptei anticorupție”.

Cu toate acestea, pe 20 februarie, Parlamentul a aprobat proiectul în prima lectură cu votul a 61 de deputați ai majorității PAS, în pofida criticilor opoziției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib lansează cea de-a patra emisiune de obligațiuni corporative

Maib oferă investitorilor o nouă oportunitate de a-și diversifica portofoliul financiar prin lansarea celei de-a IV-a emisiuni de obligațiuni corporative, începând cu 10 iulie 2025.

Noua emisiune va fi disponibilă pentru subscriere pe o durată de 20 de zile calendaristice, timp în care investitorii pot contracta până la 7.500 de obligațiuni, fiecare cu valoarea nominală de 20.000 de lei. Această subscriere este de clasa a VI-a cu marja de (+1.0%), iar rata cuponului constituie 6.82% în primul an.

Avantajele investiției în obligațiunile corporative maib:

  • Dobândă lunară achitată direct în contul tău;
  • Soluție inteligentă de economisire, alternativă la instrumentele clasice;
  • Tranzacționabile prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei;
  • Utilizabile ca gaj în anumite condiții;
  • Disponibile pentru subscriere la sucursalele maib, la maib park sau online cu semnătură electronică calificată.

Oferta este deschisă pentru persoane fizice, rezidente și nerezidente ale Republicii Moldova. Subscrierea se face conform principiului „primul venit, primul servit”, iar în cazul unei suprasubscrieri, maib își rezervă dreptul de a închide anticipat perioada de ofertare.

Ce trebuie să știi:

  • Dobânzile obținute din obligațiuni reprezintă venit impozabil, conform prevederilor Codului Fiscal. 
  • Înainte de a investi, îți recomandăm să consulți Prospectul de ofertă publică disponibil pe www.maib.md
  • Poți completa o cerere online pe pagina oficială, iar echipa noastră te va contacta în scurt timp pentru a te ghida în procesul de subscriere. 

Fiecare reușită are în spate o investiție bună. Investește cu încredere în obligațiunile corporative maib.

Tu conduci. maib

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: