РИА Новости

Armenia nu are nicio „intenție sau dorință” de a-l aresta pe Putin, chiar dacă a ratificat Statutul de la Roma

Armenia spune că nu-l va aresta pe Vladimir Putin dacă acesta le va vizita țara. Anterior, Armenia a ratificat Statutul de la Roma. Ratificarea Statutului înseamnă că Putin nu poate intra oficial pe teritoriul armean, deoarece autoritățile vor fi obligate să îl rețină. Acum, autoritățile armene declară că „nu au o astfel intenție sau dorință” de a-l aresta pe președintele rus. 

„Desigur, partidul de guvernământ și echipa acestuia nu au o astfel de intenție sau dorință”, a declarat vicepreședintele parlamentului armean Hakob Arshakyan, relatează Novaya Gazeta. 

El a menționat că în ajun, Erevanul a semnat un acord cu o altă țară potrivit căruia „Statutul de la Roma nu va afecta relațiile noastre bilaterale”.

„O astfel de înțelegere poate fi și cu Rusia. Dar aceasta este doar una din opțiuni. Există și alte opțiuni. Un lucru este clar: am auzit preocupările, exprimate de Federația Rusă”, a adăugat oficialul din Armenia. Moscova și Erevanul se vor asigura ca Statutul de la Roma să nu afecteze relațiile ruso-armene, a menționat Arshakyan. 

Înainte de aceasta, Armenia a ratificat Statutul de la Roma. Curtea Constituțională a acestei țări a decis, pe 24 martie, că aderarea la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale este în conformitate cu Legea fundamentală. Precizăm că Armenia a semnat Statutul de la Roma în 1999, dar nu l-a ratificat.

***

Amintim că, pe 17 martie, Curtea Penală Internațională cu sediul la Haga, a emis mandat internațional de arest pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Totodată, mandat de arest a fost emis și pentru Comisarul pentru Drepturile Copilului al președintelui Rusiei Maria Lvova-Belova.

Cei doi sunt învinuiți de deportarea în Rusia a copiilor ucraineni din teritoriile anexate ilegal ale Ucrainei. Potrivit, Convenției de la Geneva fapta se califică drept crimă de război.

Astfel, Putin nu poate să viziteze țările, care au ratificat Statutul de la Roma și statele care recunosc jurisdicția Tribunalului de la Haga (123 de state). Este vorba despre toate țările europene, toată America de Sud (inclusiv aliați ai Rusiei precum Venezuela), Tadjikistan, Brazilia, Africa de Sud, precum și Afganistan, Republica Centrafricană și Nigeria.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu și Dorin Recean s-au întâlnit cu ministra română de Externe: „România va rămâne o voce pentru R. Moldova în UE”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit marți, 22 iulie, la Chișinău, cu ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, aflată într-o vizită oficială în țara noastră.

Șefa statului a mulțumit pentru sprijinul constant pe care România îl oferă Republicii Moldova, atât în procesul de integrare europeană, cât și în dezvoltarea economică și consolidarea instituțiilor democratice.

Potrivit Președinției, discuțiile s-au axat pe cooperarea bilaterală în domenii strategice precum infrastructura și energia. Printre proiectele comune menționate se numără construcția podului rutier de la Ungheni, Autostrada Unirii, modernizarea rețelei feroviare Cantemir–Fălciu, precum și lucrările la liniile electrice Strășeni–Gutinaș și Bălți–Suceava. De asemenea, s-a subliniat necesitatea reducerii timpilor de așteptare la frontieră.

O altă temă a fost securitatea informațională. Oficialii au convenit intensificarea cooperării pentru combaterea dezinformării și au reiterat sprijinul activ pentru Ucraina, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă.

Ministra română de Externe a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Dorin Recean. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat modalitățile de aprofundare a parteneriatului strategic moldo-român și de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

„Ne dorim să continuăm să lucrăm împreună, cu încredere, pentru aprofundarea parteneriatului nostru strategic și apropierea ireversibilă de Uniunea Europeană. Progresele Republicii Moldova în parcursul european se datorează și sprijinului constant al României”, a declarat Dorin Recean.

La rândul său, ministra Oana-Silvia Țoiu a menționat, la rândul său, că parteneriatul strategic dintre Chișinău și București este fundamentat pe încredere reciprocă și solidaritate și „România va rămâne o voce pentru Republica Moldova în Uniunea Europeană”.

În domeniul economic, s-a evidențiat că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și ocupă primul loc în topul investitorilor străini, atât ca volum de investiții, cât și ca număr de întreprinderi active.

Premierul Recean a exprimat interesul pentru atragerea investițiilor române în modernizarea sectorului energetic și agroalimentar, în special în echipamente care permit procesarea produselor cu valoare adăugată mare, destinate pieței europene.

Discuțiile au inclus și dimensiunea securității cibernetice, în contextul riscurilor de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: