„Aroma” revine pe piață, după 12 ani de insolvență. Compania va fi controlată de stat și are o nouă conducere

După 12 ani de insolvabilitate, Societatea pe Acțiuni „Aroma” a ieșit oficial din procedura de insolvență, în urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău. Creanțele au fost achitate integral de SA „Barza Albă”, care a absorbit compania printr-o hotărâre a Guvernului din iulie 2024. Potrivit Agenției Proprietății Publice, „Aroma” își reia activitatea „sub controlul deplin al statului”.

„Această decizie reprezintă un prim pas cheie în revigorarea producției de distilate și divin cu tradiție de peste 100 de ani în Moldova. Produsele Aroma, care ne duc faima în lume, vor continua să fie comercializate sub aceiași marcă și linie de brand. Mai mult, fondatorul a decis o nouă abordare managerială la instituție“, se menționează în comunicatul APP.

În același timp, a fost instituită o nouă conducere interimară — Andrei Luța, fost director adjunct la „Barza Albă”, a fost numit în funcția de director general interimar al SA „Aroma”.

„Numirea de azi va asigura o tranziție fluentă, în procesul de fuziune operațională și economică a două societăți de stat, sub o cupolă unică managerială dar cu păstrarea identității culturale și comerciale a fiecărei societăți distincte”, a menționat Roman Cojuhari.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: