„Aroma” revine pe piață, după 12 ani de insolvență. Compania va fi controlată de stat și are o nouă conducere

După 12 ani de insolvabilitate, Societatea pe Acțiuni „Aroma” a ieșit oficial din procedura de insolvență, în urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău. Creanțele au fost achitate integral de SA „Barza Albă”, care a absorbit compania printr-o hotărâre a Guvernului din iulie 2024. Potrivit Agenției Proprietății Publice, „Aroma” își reia activitatea „sub controlul deplin al statului”.

„Această decizie reprezintă un prim pas cheie în revigorarea producției de distilate și divin cu tradiție de peste 100 de ani în Moldova. Produsele Aroma, care ne duc faima în lume, vor continua să fie comercializate sub aceiași marcă și linie de brand. Mai mult, fondatorul a decis o nouă abordare managerială la instituție“, se menționează în comunicatul APP.

În același timp, a fost instituită o nouă conducere interimară — Andrei Luța, fost director adjunct la „Barza Albă”, a fost numit în funcția de director general interimar al SA „Aroma”.

„Numirea de azi va asigura o tranziție fluentă, în procesul de fuziune operațională și economică a două societăți de stat, sub o cupolă unică managerială dar cu păstrarea identității culturale și comerciale a fiecărei societăți distincte”, a menționat Roman Cojuhari.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: