„Aroma” revine pe piață, după 12 ani de insolvență. Compania va fi controlată de stat și are o nouă conducere

După 12 ani de insolvabilitate, Societatea pe Acțiuni „Aroma” a ieșit oficial din procedura de insolvență, în urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău. Creanțele au fost achitate integral de SA „Barza Albă”, care a absorbit compania printr-o hotărâre a Guvernului din iulie 2024. Potrivit Agenției Proprietății Publice, „Aroma” își reia activitatea „sub controlul deplin al statului”.

„Această decizie reprezintă un prim pas cheie în revigorarea producției de distilate și divin cu tradiție de peste 100 de ani în Moldova. Produsele Aroma, care ne duc faima în lume, vor continua să fie comercializate sub aceiași marcă și linie de brand. Mai mult, fondatorul a decis o nouă abordare managerială la instituție“, se menționează în comunicatul APP.

În același timp, a fost instituită o nouă conducere interimară — Andrei Luța, fost director adjunct la „Barza Albă”, a fost numit în funcția de director general interimar al SA „Aroma”.

„Numirea de azi va asigura o tranziție fluentă, în procesul de fuziune operațională și economică a două societăți de stat, sub o cupolă unică managerială dar cu păstrarea identității culturale și comerciale a fiecărei societăți distincte”, a menționat Roman Cojuhari.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: