Asociația transportatorilor amenință cu proteste și se plânge că mai multe curse regulate nu vor putea fi operate luni
Full Article 4 minutes read

Asociația transportatorilor amenință cu proteste și se plânge că mai multe curse regulate nu vor putea fi operate luni

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță că, mai multe rute regulate nu vor fi executate pe 13 martie, deoarece unitățile de transport nu au numere de înmatriculare. Potrivit președintelui Consiliului APOTA, Oleg Alexa, ramura transporturilor de pasageri a fost supusă unui atac fără precedent din partea polițiștilor, care le-au „stopat abuziv”.

Potrivit lui Oleg Alexa, Poliția a inventat diferite motive pentru a nu admite ca unitățile de transport să ajungă la punctele inițiale pentru a prelua și a transporta spre Chișinău protestatarii, iar unitățile de transport care au reușit să preia pasagerii și se deplasau spre Chișinău sub diferite pretexte au fost stopate și reținute, fiindu-le interzisă continuarea deplasării.

„Polițiștii amenințau șoferii că dacă vor continua deplasarea, atunci toate unitățile de transport vor fi sechestrate, iar șoferilor li se va ridica Permisul de conducere. Din unele localități în fiecare unitate de transport (microbuz/autocar) a urcat câte un polițist pentru a însoți unitatea de transport până la Chișinău, iar pentru aceasta din fiecare unitate de transport a fost debarcat câte un pasager căruia i s-a interzis deplasarea spre Chișinău, pentru a oferi un loc angajatului Poliției”, a declarat Alexa.

Totodată, președintele APOTA susține că unitățile de transport, care au reușit să ajungă aproape de Chișinău, au fost stopate repetat și a fost interzisă deplasarea mai departe pe motiv că nu toți pasagerii dețin buletin de identitate.

„Polițiștii au dat indicații ca unitățile de transport să se întoarcă în localitățile inițiale. Unele unități de transport au fost stopate de 6 ori și reținute la fiecare control timp îndelungat. Unele unități de transport au fost reținute mai mult de 3 ore. Polițiștii permiteau deplasarea unității de transport doar după ce telefonic erau informați că în unele localități pasagerii după așteptarea de câteva ore s-au dispersat și nu mai așteaptă transportul”, a spus Oleg Alexa.

Șoferii cărora li s-a ridicat o plăcuță cu numărul de înmatriculare după continuarea deplasării, peste aproximativ 30 km, li s-a ridicat plăcuța cu al doilea număr de înmatriculare, iar unora li s-a ridicat și certificatul de înmatriculare fără a li se da actul de ridicare, potrivit lui Alexa.

„Șoferii și pasagerii au fost tratați cu o ură deosebită de către angajații Poliției, iar amenințările în adresa lor au fost formulate nu numai de către inspectorii de patrulare, dar și de către polițiști de rang mult mai înalt. În raioanele Șoldănești, Drochia, Florești ș.a. personal șefii Inspectoratelor raionale de Poliție au fost implicați în acțiunile de intimidare”, comunică președintele APOTA.

Există probabilitatea, ca pe 13 martie mai mai multe rute regulate nu vor fi executate, deoarece unitățile de transport nu au numere de înmatriculare.

„Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto în prezent acumulează informația despre abuzurile Poliției, pentru a formula plângere penală, chiar dacă intuim că organele anticorupție nu vor dori să examineze această plângere. Vom repeta plângerea ori de câte ori vom considera necesar în interiorul termenului de prescripție prevăzut de lege. Vom organiza acțiuni de protest împotriva acestor abuzuri, despre care vom anunța mai târziu”, a adăugat Alexa.

Poliția susține că s-ar fi pregătit dezordini și destabilizări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei. Liderul PACE, fostul șef-adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc a anunțat că formațiunea sa renunță la participarea la protest. Ulterior, și Asociația obștească „Scutul poporului” a anunțat că renunță la participarea la protestul planificat pentru astăzi, 12 martie.

Totodată, serviciile speciale ale Federației Ruse ar fi intenționat să destabilizeze situația în Republica Moldova, inclusiv în cadrul mitingului de astăzi, susține șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțean, care a prezentat, în cadrul unui briefing de presă mai multe informații despre acest plan. Persoanele care urmau să producă destabilizările ar fi urmat să primească câte 10 mii de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: