Asociația transportatorilor amenință cu proteste și se plânge că mai multe curse regulate nu vor putea fi operate luni

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță că, mai multe rute regulate nu vor fi executate pe 13 martie, deoarece unitățile de transport nu au numere de înmatriculare. Potrivit președintelui Consiliului APOTA, Oleg Alexa, ramura transporturilor de pasageri a fost supusă unui atac fără precedent din partea polițiștilor, care le-au „stopat abuziv”.

Potrivit lui Oleg Alexa, Poliția a inventat diferite motive pentru a nu admite ca unitățile de transport să ajungă la punctele inițiale pentru a prelua și a transporta spre Chișinău protestatarii, iar unitățile de transport care au reușit să preia pasagerii și se deplasau spre Chișinău sub diferite pretexte au fost stopate și reținute, fiindu-le interzisă continuarea deplasării.

„Polițiștii amenințau șoferii că dacă vor continua deplasarea, atunci toate unitățile de transport vor fi sechestrate, iar șoferilor li se va ridica Permisul de conducere. Din unele localități în fiecare unitate de transport (microbuz/autocar) a urcat câte un polițist pentru a însoți unitatea de transport până la Chișinău, iar pentru aceasta din fiecare unitate de transport a fost debarcat câte un pasager căruia i s-a interzis deplasarea spre Chișinău, pentru a oferi un loc angajatului Poliției”, a declarat Alexa.

Totodată, președintele APOTA susține că unitățile de transport, care au reușit să ajungă aproape de Chișinău, au fost stopate repetat și a fost interzisă deplasarea mai departe pe motiv că nu toți pasagerii dețin buletin de identitate.

„Polițiștii au dat indicații ca unitățile de transport să se întoarcă în localitățile inițiale. Unele unități de transport au fost stopate de 6 ori și reținute la fiecare control timp îndelungat. Unele unități de transport au fost reținute mai mult de 3 ore. Polițiștii permiteau deplasarea unității de transport doar după ce telefonic erau informați că în unele localități pasagerii după așteptarea de câteva ore s-au dispersat și nu mai așteaptă transportul”, a spus Oleg Alexa.

Șoferii cărora li s-a ridicat o plăcuță cu numărul de înmatriculare după continuarea deplasării, peste aproximativ 30 km, li s-a ridicat plăcuța cu al doilea număr de înmatriculare, iar unora li s-a ridicat și certificatul de înmatriculare fără a li se da actul de ridicare, potrivit lui Alexa.

„Șoferii și pasagerii au fost tratați cu o ură deosebită de către angajații Poliției, iar amenințările în adresa lor au fost formulate nu numai de către inspectorii de patrulare, dar și de către polițiști de rang mult mai înalt. În raioanele Șoldănești, Drochia, Florești ș.a. personal șefii Inspectoratelor raionale de Poliție au fost implicați în acțiunile de intimidare”, comunică președintele APOTA.

Există probabilitatea, ca pe 13 martie mai mai multe rute regulate nu vor fi executate, deoarece unitățile de transport nu au numere de înmatriculare.

„Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto în prezent acumulează informația despre abuzurile Poliției, pentru a formula plângere penală, chiar dacă intuim că organele anticorupție nu vor dori să examineze această plângere. Vom repeta plângerea ori de câte ori vom considera necesar în interiorul termenului de prescripție prevăzut de lege. Vom organiza acțiuni de protest împotriva acestor abuzuri, despre care vom anunța mai târziu”, a adăugat Alexa.

Poliția susține că s-ar fi pregătit dezordini și destabilizări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei. Liderul PACE, fostul șef-adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc a anunțat că formațiunea sa renunță la participarea la protest. Ulterior, și Asociația obștească „Scutul poporului” a anunțat că renunță la participarea la protestul planificat pentru astăzi, 12 martie.

Totodată, serviciile speciale ale Federației Ruse ar fi intenționat să destabilizeze situația în Republica Moldova, inclusiv în cadrul mitingului de astăzi, susține șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțean, care a prezentat, în cadrul unui briefing de presă mai multe informații despre acest plan. Persoanele care urmau să producă destabilizările ar fi urmat să primească câte 10 mii de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Congresul Mondial al Viei și Vinului: 14 rezoluții strategice adoptate pentru viitorul industriei vitivinicole

Congresul Mondial al Viei și Vinului, care s-a desfășurat la Chișinău în perioada 16-20 iunie, s-a încheiat cu adoptarea a 14 rezoluții noi în domeniile Viticultură, Oenologie, Economie, Drept, Siguranță și Sănătate. Acestea au fost adoptate în cadrul celei de-a 23-a Adunări Generale a OIV, organizată la finalul congresului. Rezoluțiile se remarcă prin importanța lor strategică, conturând direcții clare privind: măsuri profilactice și intervenții pentru eradicarea epidemiilor de Flavescense dorée la vița-de-vie, noi prevederi pentru băuturile spirtoase de origine vitivinicolă, prin actualizarea standardului internațional OIV ce ține de etichetare, un nou formular de punctaj propus pentru competițiile internaționale de vinuri, dar și noi ghiduri privind educația și comunicarea în vederea reducerii consumului excesiv de vin.

„A fost o mare onoare pentru Republica Moldova să găzduiască acest congres internațional, unde au fost abordate cele mai stringente provocări cu care se confruntă sectorul vitivinicol la nivel global. Evenimentul reprezintă o recunoaștere importantă pentru țara noastră și confirmă faptul că vinurile moldovenești, promovate sub brandul de țară Wine of Moldova, se bucură de apreciere internațională pentru calitatea lor. Dincolo de sesiunile oficiale, cel mai valoros rezultat al acestui congres sunt relațiile profesionale și colaborările care s-au legat aici”, a declarat Ștefan Iamandi, director al Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Sectorul vitivinicol din Republica Moldova a trecut, în ultimii ani, prin numeroase schimbări, cauzate de multiple crize. Cu toate acestea, a reușit să devină mai rezilient, mai modern, mai calitativ și să se impună pe piețele internaționale. Vreau să le mulțumesc tuturor participanților, care au ales să fie alături de noi în cadrul acestui eveniment extrem de important pentru Republica Moldova”, a menționat Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare. 

În cadrul Adunării Generale, OIV a acordat Distincții de Merit pentru patru persoane care s-au remarcat prin contribuțiile sale valoroase la activitatea Organizației. Este vorba despre Christiane Blum (Luxemburg), Ann Mohlén Årling (Suedia), Ricardo F. Nuñez (Argentina), dar și profesorul Gheorghe Arpentin din Republica Moldova. Acesta este considerat un lider al sectorului vitivinicol, atât la nivel național, cât și internațional.

„Gheorghe Arpentin este o personalitate bine cunoscută atât în Moldova, cât și la nivel internațional, mai ales datorită activității sale ca director al Oficiului Național al Viei și Vinului – o funcție pe care a deținut-o timp de mai mulți ani. În această calitate, el a avut un rol esențial în transformarea sectorului vitivinicol din Moldova, contribuind la modernizarea acestuia și la lansarea brandului de țară Wine of Moldova. Am avut ocazia să colaborez direct cu profesorul Arpentin în cadrul unui proiect important pentru industria vinului, iar această experiență mi-a consolidat respectul față de viziunea sa clară și integritatea profesională”, a afirmat John BARKER, Director General al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). 

Timp de 5 zile, în jur de 500 de experți naționali și internaționali au analizat tendințele industriei vitivinicole și au căutat soluții la provocările momentului, în cadrul a 300 de sesiuni de discuții. De asemenea, oaspeții au avut parte și de mai multe vizite tehnice la cele mai renumite vinării din Republica Moldova.

„Acest eveniment a fost extrem de important pentru noi, deoarece marchează o nouă etapă a centenarului OIV. Suntem cu adevărat entuziasmați să colaborăm și să reunim oameni din întreaga lume, pentru a valorifica referințele științifice internaționale în sectorul vinului și pentru a găsi soluții la provocările cu care ne confruntăm. Dacă vorbim despre vinul din Moldova, calitatea vinului, precum și raportul preț-calitate sunt absolut excepționale”, a precizat Adrian Oelofse, reprezentant al industriei vinului din Africa de Sud.

„Cred cu tărie că vinul nu aparține unei singure națiuni – este rezultatul unei moșteniri colective, construită prin schimb de cunoștințe. Suntem 51 de state în cadrul OIV, care învățăm constant unii de la alții, iar această diversitate ne face mai puternici. Nu cunoșteam aproape nimic despre tradiția vinicolă a Moldovei înainte de a ajunge aici, dar acest congres ne-a oferit tuturor oportunitatea de a învăța, de a descoperi și de a construi punți valoroase între culturile vitivinicole”, a menționat Fernanda Spinelli, președinta Subcomisiei pentru Metode de Analiză din cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului din Brazilia.

Evenimentul a fost organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 3 aprilie 2001, fiind prima țară din CSI care a aderat la OIV. În 2024, Organizația Internațională a Viei și Vinului a marcat 100 de ani, iar congresul din Moldova a deschis cel de-al doilea centenar al organizației.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: