Igor Dodon

„Atac de tip raider” și „Doar lașii își plătesc datoriile”. Dodon, indignat de ultimele decizii ale guvernării privind sectorul energetic

Ex-președintele Igor Dodon consideră că transmiterea rețelelor de transport de gaze din Moldova în gestiunea Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz România, este un atac de tip raider asupra statului. Declarația a fost făcută pe 8 septembrie în cadrul emisiunii sale online „În direct cu Igor Dodon”. Cât despre rezultatele auditului privind datoria istorică pretinsă de Gazprom de la Moldovagaz, în urma căruia Guvernul de la Chișinău a propus să achite concernului rus doar $8,6 milioane din cele 709 milioane disputate, ex-președintele a spus ironic că guvernarea ar acționa după principiul „Doar lașii își plătesc datoriile”.

Igor Dodon a declarat că autoritățile centrale ar transmite activele strategice ale țării, printre care rețelele de transport de gaze, sub „controlul Occidentului”.

Un asemenea atac de tip raider nici în perioada anilor 90′ n-avut loc. Eu, acum, nu vreau să fiu de partea Gazprom-ului, a Rusiei. Întrebarea nu constă în asta. Întrebarea este că, în mod ilegal, prin decizia Comisiei pentru Situații de Urgență, au preluat toate aceste magistrale și le-u transmis românilor. Nimeni, niciodată, nu și-a permis așa ceva. Aș fi înțeles pornirea Maiei Sandu dacă le-ar fi naționalizat. (…) Dar să le transmiți românilor este fărădelege totală”, a spus ex-șeful statului.

Igor Dodon a comentat și rezultatele auditului privind datoria istorică a Moldovei față de Gazprom pentru gaze.

Ei (Guvernul – n. r.) spun că nu recunosc datoria în valoare de 700 milioane de dolaria. Apropo, ca să efectueze aceste audit, au plătit 1,3 milioane de euro din bugetul de stat. Și spun că: „Auditul a arătat 700 milioane de dolari, dar noi vă vom plăti mai putin de 10% – 8 miloane. Vă dăm 8 milioane și mai departe nu ne interesează”. Datoriile și le plătesc doar lașii, probabil așa crede Maia Sandu”, a menționat acesta.

***

Precizăm că, pe 4 septembrie, Moldovatransgaz a semnat un contract cu Vestmoldtransgaz prin care celei din urmă i se transmite în gestiune rețelele de transport de gaze din Moldova pe un termen de 5 ani. Astfel, țara noastră intră în procesul de „unbundling” separarea activității de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale, care face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova față de Comunitatea Energetică.

În acest context, amintim și că ministrul Energiei, Victor Parlicov, citând rezultatele unui audit internațional, a raportat miercuri, 6 septembrie, că Republica Moldova îi datorează Gazprom 8,6 milioane de dolari pentru aprovizionarea cu gaze, mult mai puțin decât cei peste 700 de milioane de dolari anunțați de concernul rusesc de petrol și gaze. Potrivit lui Parlicov, auditul indică că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale.

În urma auditului, premierul Dorin Recean a declarat că „Republica Moldova nu va plăti datorii inexistente”. Oficialul a dat asigurări, de asemenea, că suma pe care Moldova i-o datorează Gazprom nu se va reflecta în facturi.

În reacție, Gazprom a declarat că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.

Rezultatul auditului a fost comentat, inclusiv, de Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Gazprom „este un furnizor de încredere” și a făcut apel Chișinăului să „manifeste o abordare responsabilă similară în îndeplinirea obligațiilor sale”. Totodată, autoritățile Moldovei au fost îndemnate „să se abțină de la politizarea problemelor practice pe segmentul cooperării bilaterale”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: