PAS

„Atacuri concertate și injuste”. Grosu, după reacțiile negative în adresa deputatei Natalia Davidovici

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), a publicat pe 18 martie o declarație cu privire la reacțiile negative în adresa deputatei PAS Natalia Davidovici după ce a înaintat inițiativa legislativă privind înființarea unei televiziuni publice în limba rusă. Acesta a catalogat comentariile la adresa colegei sale ca fiind „injuste”. Oficialul a adăugat că Natalia Davidovici a promovat inițiativa legislativă fiindcă a lucrat în televiziune și înțelege amploare fenomenului de dezinformare în rândul vorbitorilor de limbă rusă.

În ultimul timp asistăm la atacuri concentrate și injuste asupra colegei noastre, Natalia Davidovici. Este regretabil că s-a ajuns să fie atacată pentru apartenența sa etnică și limba pe care o vorbește. Colega noastră, în toți acești ani, a venit cu mai multe inițiative legislative precum programul de studiere a limbii române și multe altele cu impact pozitiv pentru toți cetățenii din Republica Moldova. La toate forumurile internaționale, Natalia și-a exprimat fără echivoc, la fel ca și toată echipa noastră, susținerea totală pentru aderare la UE și a condamnat invazia rusă în Ucraina

Natalia este jurnalistă de profesie și a lucrat mulți ani în televiziune, de aceea a promovat proiectul deschiderii a unui post public în limba rusă pentru că înțelege cel mai bine câtă dezinfomare este în rândul vorbitorilor de rusă. Proiectul de lege nu este perfect, el trebuie îmbunătățit, dar noi nu putem sta locului, statul trebuie să ajungă cu informații credibile pentru vorbitorii atât de română, căt și rusă. Cu certitudine, pe termen lung, trebuie să încurajăm vorbitorii de rusă să vorbească română, așa cum o facem prin programul național de studiere a limbii române, dar până atunci, țară se află în război hibrid cu mașinăria de propagandă de la Kremlin. Așa că e de datoria noastră să venim cu soluții pentru o problemă acută/urgentă care este dezinformarea și pune în pericol viitorul țării noastre”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, oficialul a făcut apel la un dialog civilizat, bazat pe idei în spiritul toleranței și empatiei.

Amintim că, pe 12 martie, deputații PAS Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici au prezentat un proiect de lege care prevede că compania publică „Teleradio Moldova”, care deține posturile TV Moldova 1, Moldova 2, dar și Radio Moldova, va lansa o televiziune de limbă rusă. Parlamentarii au declarat că scopul televiziunii este să ofere vorbitorilor de limbă rusă este să ofere o sursă de informare „obiectivă”, fiind că aceștia ar consuma „în mare parte informații false”.

Inițiativa legislativă a atras un val de reacții negative, dar și critici în adresa celor doi parlamentari.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministerul Infrastructurii, reacție la protestul transportatorilor și la metodologia „care va duce inevitabil la creșterea tarifului”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Vladimir Bolea, susține că metodologia pentru calculul tarifelor la transport este aproape gata, fiind în etapa de aprobări. Dacă transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”. Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă”, au comunicat reprezentanții instituției.

Ce spune Ministerul Infrastructurii despre solicitările manifestanților

În ceea ce privește solicitarea de a fi adoptată metodologia de calcul a tarifelor, Ministerul a declarat că „proiectul metodologiei este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare”. „Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile (nota red. autoritățile publice locale) și alte instituții responsabile de pe acest segment. Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori”, a declarat ministerul.

Referitor la „digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS”, Ministerul Infrastructurii a menționat că „proiectul se află în faza consultărilor publice”. „Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare”, a adăugat ministerul.

Legat de „cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă”, Ministerul Infrastructurii a spus că „urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate”. „Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație. În acest context, MIDR va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță”, au precizat reprezentanții ministerului.

În continuare, Ministerul Infrastructurii a declarat că „rămâne ferm angajat în dialogul pentru modernizarea sistemului de transport, în interesul oamenilor și al unui sector corect reglementat”.

***

Pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Manifestația a fost organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: