PAS

„Atacuri concertate și injuste”. Grosu, după reacțiile negative în adresa deputatei Natalia Davidovici

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), a publicat pe 18 martie o declarație cu privire la reacțiile negative în adresa deputatei PAS Natalia Davidovici după ce a înaintat inițiativa legislativă privind înființarea unei televiziuni publice în limba rusă. Acesta a catalogat comentariile la adresa colegei sale ca fiind „injuste”. Oficialul a adăugat că Natalia Davidovici a promovat inițiativa legislativă fiindcă a lucrat în televiziune și înțelege amploare fenomenului de dezinformare în rândul vorbitorilor de limbă rusă.

În ultimul timp asistăm la atacuri concentrate și injuste asupra colegei noastre, Natalia Davidovici. Este regretabil că s-a ajuns să fie atacată pentru apartenența sa etnică și limba pe care o vorbește. Colega noastră, în toți acești ani, a venit cu mai multe inițiative legislative precum programul de studiere a limbii române și multe altele cu impact pozitiv pentru toți cetățenii din Republica Moldova. La toate forumurile internaționale, Natalia și-a exprimat fără echivoc, la fel ca și toată echipa noastră, susținerea totală pentru aderare la UE și a condamnat invazia rusă în Ucraina

Natalia este jurnalistă de profesie și a lucrat mulți ani în televiziune, de aceea a promovat proiectul deschiderii a unui post public în limba rusă pentru că înțelege cel mai bine câtă dezinfomare este în rândul vorbitorilor de rusă. Proiectul de lege nu este perfect, el trebuie îmbunătățit, dar noi nu putem sta locului, statul trebuie să ajungă cu informații credibile pentru vorbitorii atât de română, căt și rusă. Cu certitudine, pe termen lung, trebuie să încurajăm vorbitorii de rusă să vorbească română, așa cum o facem prin programul național de studiere a limbii române, dar până atunci, țară se află în război hibrid cu mașinăria de propagandă de la Kremlin. Așa că e de datoria noastră să venim cu soluții pentru o problemă acută/urgentă care este dezinformarea și pune în pericol viitorul țării noastre”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, oficialul a făcut apel la un dialog civilizat, bazat pe idei în spiritul toleranței și empatiei.

Amintim că, pe 12 martie, deputații PAS Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici au prezentat un proiect de lege care prevede că compania publică „Teleradio Moldova”, care deține posturile TV Moldova 1, Moldova 2, dar și Radio Moldova, va lansa o televiziune de limbă rusă. Parlamentarii au declarat că scopul televiziunii este să ofere vorbitorilor de limbă rusă este să ofere o sursă de informare „obiectivă”, fiind că aceștia ar consuma „în mare parte informații false”.

Inițiativa legislativă a atras un val de reacții negative, dar și critici în adresa celor doi parlamentari.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: