„Au scuipat în lege”. PSRM anunță că va sesiza CC, dacă PAS va adopta amendamentul la Legea cu privire la avocatură
Full Article 3 minutes read

„Au scuipat în lege”. PSRM anunță că va sesiza CC, dacă PAS va adopta amendamentul la Legea cu privire la avocatură

Vasile Bolea, deputat al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, intenţionează să se adreseze către Curtea Constituţională cu solicitarea de a verifica constituţionalitatea proiectului de lege cu privire la avocatură, în cazul în care partidul de guvernare îl va adopta. 

Anunțul a fost făcut de către parlamentar pe pagina sa de Facebook.

Vreau să reamintesc reprezentanţilor PAS, cum avocaţii care apărau şi luptau împotriva fărădelegilor lui Plahotniuc se pomeneau cu dosare penale. Ei au uitat. Dar avocaţii nu uită. Şi cetăţenii supuşi umilinţei alături de apărătorii lor nu au uitat nimic. Am avertizat-o pe doamna Stamate şi ceilalţi colegi din PAS că adoptarea acestui amendament este o greşală mare. N-au dorit să asculte. Au încălcat prevederile legii cu privire la actele normative”, a declarat Bolea.

Deputatul socialist a argumentat că această lege prevede că nu poţi modifica în decurs de 6 luni o prevedere din lege care a fost modificată sau introdusă recent.

Au scuipat în lege. Astfel, au neglijat şi unele prevederi din hotărârile Curţii Constituţionale referitoare la respectarea procedurilor de adoptare a actelor normative. În calitate de deputat al Parlamentului, dar şi de avocat, în cazul în care „guvernarea galbenă” nu va ceda şi va duce totuşi până la capăt mârşăvenia aceasta, îmi iau angajamentul că voi înainta o sesizare în adresa Curţii Constituţionale cu solicitarea de a verifica constituționalitatea prevederii prin care PAS a anulat garanţiile de independenţă a avocaţilor, consfinţite în Legea cu privire la avocatură”, a scris deputatul socialist.

***

În data de 17 ianuarie, mai mulți avocați s-au arătat indignați de un amendament propus de președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate, la legea cu privire la avocatură. Aceștia au declarat că modificările propuse atentează la independența avocatului, precum și a profesiei.

Mai precis, amendamentul prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură. Acesta are următorul conținut: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. În acest fel, odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați – fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

La rândul ei, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate a propus o soluție de compromis pentru avocați: aceștia, cel puțin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care este propusă pentru deputați, cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant.

Totuși,  Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UARM) a solicitat Parlamentului retragerea amendamentului depus de Olesea Stamate la legea cu privire la avocatură. Totodată, reprezentanții Uniunii au anunțat că declanșează greva japoneză a avocaților prin purtarea unei banderole albe la brațul stâng, iar în cazul cazul în care Parlamentul nu va admite adresarea Uniunii aceștia spun că vor declara grevă generală.

Iar ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, referindu-se la legea cu privire la avocatură, spune că formula de compromis ar fi păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: