AUDIO Banii erau numiți „cartofi”? Poliția publică detalii și interceptările discuțiilor cu privire la perchezițiile de la Bălți, la un reprezentant Șansă 
Full Article 5 minutes read

AUDIO Banii erau numiți „cartofi”? Poliția publică detalii și interceptările discuțiilor cu privire la perchezițiile de la Bălți, la un reprezentant Șansă 

Poliția a comunicat detalii, pe 18 noiembrie, cu privire la perchezițiile de la Bălți. Se menționează că au fost efectuate percheziții flagrante la un reprezentant al partidului politic „Șansă”, precum și la domiciliul acestuia. Potrivit oamenilor legii, reprezentantul politic, după ce a primit banii de la curier, a început să-i repartizeze persoanelor care au participat la mitinguri ale partidului, dar și celor care au votat pentru membrii acestui partid în primul tur la alegerile din 5 noiembrie. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate inclusiv mijloace financiare în sumă de 192 360 lei. 

Inspectoratul General al Poliției a declarat că pe 17 noiembrie au fost realizate noi acțiuni în baza dosarului penal pornit în luna august curent, pe faptul finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali săvârșită în proporții mari, dar și pentru infracțiunea prevăzută de Codul Penal „spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

În urma măsurilor speciale de investigație organizate de angajații Inspectoratului Național de Investigații și cei ai Inspectoratului de Poliție Bălți, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au fost efectuate percheziții flagrante la un reprezentant al partidului politic „Șansă”, precum și la domiciliul acestuia”, au anunțat oamenii legii.

Potrivit sursei, reprezentantul partidului politic „Șansă”, după ce a primit banii de la curier, a început să-i repartizeze persoanelor care au participat la mitinguri, diferite adunări ale partidului, dar și celor care au votat pentru membrii acestui partid în primul tur la alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023.

Oamenii legii au adăugat că „au fost stabilite și persoanele care deja au primit sumele de bani și care în cadrul audierii au recunoscut că au primit banii de la reprezentantului partidului PP „ȘANSĂ””. 

În cadrul perchezițiilor polițiștii au ridicat un telefon mobil cu probe concludente pentru urmărirea penală; mijloace financiare în sumă de 192 360  de lei; înscrisuri de ciornă în care sunt reflectate listele persoanelor care au primit sume de bani necontabilizate și cele care urmau să fie achitate; înscrisuri de ciornă în care sunt reflectate sumele de bani primite de la partidul politic, cheltuite pe parcursul anului 2023. Investigațiile în cadrul dosarului continuă”, au declarat polițiștii. 

Polițiștii au publicat și o interceptare. „Sunt cartofii”, comunica o femeie la telefon mai multor persoane, îndemnându-i să vină după „cartofi”.

În seara zilei de 17 noiembrie, polițiștii au declarat că la Bălți au loc mai multe percheziții în cadrul unui dosar privind „finanțarea ilegală a partidelor politice” și că vor reveni cu detalii pe 18 noiembrie.

Menționăm că reprezentanții partidului vizat deocamdată nu au venit cu o reacție.

***

Amintim că, pe 3 noiembrie 2023, Partidul „Șansă” a fost exclus din alegerile locale, din motive de securitate națională, prin decizia Comisiei Situații Excepționale (Detalii – AICI). În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot. Pe 4 noiembrie, „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță.

Pe 7 noiembrie și Arina Corșicova, candidată susținută de Ilan Șor la funcția de primar al mun. Bălți, a fost exclusă din cursa electorală. Mai devreme, aceasta a anunțat că, în cazul victoriei, le va numi pe Marina Tauber și Victoria Șapa în funcția de viceprimar. În primul tur de scrutin, Corșicova a acumulat 21,52% din voturi. Pe 17 noiembrie, Curtea de Apel Bălți a lăsat în vigoare decizia Judecătoriei Bălți cu privire la excluderea din cursa electorală a candidatei Arina Corșicova. Astfel în turul doi al alegerilor locale de la Bălți, pentru funcția de primar vor lupta Alexandr Petkov de la „Partidul Nostru” care a obținut 22,69% din voturi și candidatul PSRM Maxim Moroșan, care a acumulat 19,73% din voturi.

***

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu. Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.

Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.

Mai precizăm că Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie 2023. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: