коллаж NM

„Avem nevoie de un procuror ca Laura Codruța Kovesi”. Litvinenco l-a catalogat pe Stoianoglo drept „papă-lapte”

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco l-a catalogat pe procurorul general Alexandr Stoianoglo drept „papă-lapte”. Insulta vine după ce ce, pe 6 septembrie, conducerea Procuraturii Generale a solicitat explicații de la președinta țării Maia Sandu cu privire la decizia adoptată de Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul ședinței din 10 august. Litvinenco a menționat că Moldova are nevoie de un procuror ca Lauda Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție a României.

„Observ că instituțiile de drept care (încă) sunt controlate de puşcăriabili fugari sau politicieni aruncaţi la groapa de gunoi de cetăţeni au devenit foarte vocali în ultima vreme. În fiecare zi ies cu declaraţii, mai mult politice şi ameninţări la adresa guvernării, dacă aceasta nu-i va lăsa în pace. Avem o veste proastă pentru ei: nu vor fi lăsaţi în pace! (…) Părerea mea este că avem nevoie de un procuror adevărat, dar nu de un papă-lapte. Un procuror ca L.C.Kovesi, de exemplu”, a menționat Litvinenco și a precizat că Laura Codruța Kovesi nu „se plângea” pe președinte și ministru, ci ”comunica” prin intermediul dosarelor pe care le gestiona.

Reacția vine după ce reprezentanții Procuraturii Generale au solicitat să le fie prezentate „materialele factologice” care au stat la baza deciziei CSS din 10 august 2021, prin care s-a constatat că procurorii au admis inacțiuni, datorită cărora, anumite persoane implicate în cazuri de corupție în proporții mari și deosebit de mari, s-au eschivat de la răspunderea penală.

Amintim că președinta țării Maia Sandu a convocat, pe 10 august, în ședință, Consiliul Suprem de Securitate. Ulterior, într-o conferință de presă, șefa statului a menționat că reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuraturii Anticorupție nu s-au prezentat la ședință, pentru că ar fi „în vacanță”. La întrunire a venit doar viceprocurorul general, care nu ar fi oferit răspunsurile necesare pe anumite subiecte.

În urma întrunirii, CSS a elaborat un set de recomandări pentru Procuratura Generală, care să reducă riscurile eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupţie mare.

Maia Sandu s-a referit la persoane controversate precum Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Constantin Botnari, Vladimir Andronache.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: