„Avocații cu dizabilități nu se deosebesc”. CC cere deputaților și miniștrilor să asigure avocații cu polițe medicale gratuite
Full Article 3 minutes read

„Avocații cu dizabilități nu se deosebesc”. CC cere deputaților și miniștrilor să asigure avocații cu polițe medicale gratuite

Președintele Curții Constituționale (CC) Domnica Manole a anunțat că a fost pronunțată o hotărâre care a avut la bază mai multe excepții de neconstituționalitate. Acestea vizează asigurarea obligatorie de asistență medicală de către Guvern pentru persoanele cu dizabilități severe și pentru părinții care cresc patru și mai mulți copii. Astfel, 3 avocați au criticat „tratamentul diferențiat aplicat avocaților” în acest sens. Curtea a reținut că legislatorul a calificat profesia de avocat ca fiind generatoare de venituri. „Avocații cu dizabilități nu se deosebesc de persoanele cu dizabilități care nu dețin licența de avocat”, a declarat Curtea. Prin urmare CC s-a adresat Parlamentului și Guvernului pentru a reglementa mecanismul. 

Excepțiile de neconstituționalitate, potrivit Domnicăi Manole, au vizat prevederi din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și dintr-un Regulament aprobat printr-o hotărâre a guvernului, referitor la acordarea statutului de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

„Excepțiile au fost ridicate de două doamne și de un domn avocați. Cele trei persoane au fost chemate în judecată de Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru a plăti prima de asigurare obligatorie de asistență medicală”, a comunicat Manole.

În esență, potrivit președintelui CC, aceste persoane critică tratamentul diferențiat aplicat avocaților cu dizabilități severe, accentuate sau medii și avocaților care asigură creșterea și educarea a patru și mai mulți copii.

Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, Guvernul are calitatea de asigurător pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii și pentru părinții care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii. Totuși, dacă persoanele în discuție au decis să activeze în calitate de avocat, Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală prevede că acestea trebuie să se asigure în mod individual”, a precizat Manole.

Așadar, a comunicat Manole, avocații cad sub incidența categoriei de persoane asigurate în mod individual, chiar dacă au dizabilități severe, accentuate sau medii sau chiar dacă asigură creșterea și educarea a patru și mai mulți copii.

Curtea a admis că prin excluderea avocaților din categoria persoanelor asigurate, Guvernul a urmărit să facă o diferență între persoanele care desfășoară o activitate profesională și care, în mod implicit, obțin mijloace financiare pentru a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și persoanele care nu dispun de astfel de mijloace financiare.

Deși este justificat ca legislatorul să aplice în mod diferențiat obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în funcție de veniturile persoanelor, rămâne important ca autoritățile să aleagă categoriile care au venituri pe baza unui criteriu obiectiv. De asemenea, la adoptarea unei astfel de decizii, autoritățile trebuie să asigure un echilibru corect între principiile concurente”, a comunicat Manole.

Curtea a reținut că legislatorul a calificat profesia de avocat ca fiind generatoare de venituri și, prin urmare, nu este necesar ca persoanele care exercită această profesie să fie asigurate de Guvern.

Totuși, licența de avocat nu presupune încasarea automată de venituri. Din acest punct de vedere, avocații cu dizabilități nu se deosebesc de persoanele cu dizabilități care nu dețin licența de avocat”, a adăugat Manole.

Astfel, a comunicat Manole, Curtea „a emis o Adresă Parlamentului și Guvernului, în vederea reglementării mecanismului în discuție, în conformitate cu raționamentele prezentei Hotărâri”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: