NM

„Avocații cu dizabilități nu se deosebesc”. CC cere deputaților și miniștrilor să asigure avocații cu polițe medicale gratuite

Președintele Curții Constituționale (CC) Domnica Manole a anunțat că a fost pronunțată o hotărâre care a avut la bază mai multe excepții de neconstituționalitate. Acestea vizează asigurarea obligatorie de asistență medicală de către Guvern pentru persoanele cu dizabilități severe și pentru părinții care cresc patru și mai mulți copii. Astfel, 3 avocați au criticat „tratamentul diferențiat aplicat avocaților” în acest sens. Curtea a reținut că legislatorul a calificat profesia de avocat ca fiind generatoare de venituri. „Avocații cu dizabilități nu se deosebesc de persoanele cu dizabilități care nu dețin licența de avocat”, a declarat Curtea. Prin urmare CC s-a adresat Parlamentului și Guvernului pentru a reglementa mecanismul. 

Excepțiile de neconstituționalitate, potrivit Domnicăi Manole, au vizat prevederi din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și dintr-un Regulament aprobat printr-o hotărâre a guvernului, referitor la acordarea statutului de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

„Excepțiile au fost ridicate de două doamne și de un domn avocați. Cele trei persoane au fost chemate în judecată de Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru a plăti prima de asigurare obligatorie de asistență medicală”, a comunicat Manole.

În esență, potrivit președintelui CC, aceste persoane critică tratamentul diferențiat aplicat avocaților cu dizabilități severe, accentuate sau medii și avocaților care asigură creșterea și educarea a patru și mai mulți copii.

Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, Guvernul are calitatea de asigurător pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii și pentru părinții care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii. Totuși, dacă persoanele în discuție au decis să activeze în calitate de avocat, Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală prevede că acestea trebuie să se asigure în mod individual”, a precizat Manole.

Așadar, a comunicat Manole, avocații cad sub incidența categoriei de persoane asigurate în mod individual, chiar dacă au dizabilități severe, accentuate sau medii sau chiar dacă asigură creșterea și educarea a patru și mai mulți copii.

Curtea a admis că prin excluderea avocaților din categoria persoanelor asigurate, Guvernul a urmărit să facă o diferență între persoanele care desfășoară o activitate profesională și care, în mod implicit, obțin mijloace financiare pentru a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și persoanele care nu dispun de astfel de mijloace financiare.

Deși este justificat ca legislatorul să aplice în mod diferențiat obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în funcție de veniturile persoanelor, rămâne important ca autoritățile să aleagă categoriile care au venituri pe baza unui criteriu obiectiv. De asemenea, la adoptarea unei astfel de decizii, autoritățile trebuie să asigure un echilibru corect între principiile concurente”, a comunicat Manole.

Curtea a reținut că legislatorul a calificat profesia de avocat ca fiind generatoare de venituri și, prin urmare, nu este necesar ca persoanele care exercită această profesie să fie asigurate de Guvern.

Totuși, licența de avocat nu presupune încasarea automată de venituri. Din acest punct de vedere, avocații cu dizabilități nu se deosebesc de persoanele cu dizabilități care nu dețin licența de avocat”, a adăugat Manole.

Astfel, a comunicat Manole, Curtea „a emis o Adresă Parlamentului și Guvernului, în vederea reglementării mecanismului în discuție, în conformitate cu raționamentele prezentei Hotărâri”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: