Avocații lui Șor au depus demersuri la BNM, PG și Ministerul Finanțelor, pentru a începe discuțiile privind recuperarea banilor din frauda bancară
Full Article 3 minutes read

Avocații lui Șor au depus demersuri la BNM, PG și Ministerul Finanțelor, pentru a începe discuțiile privind recuperarea banilor din frauda bancară

Avocații deputatului fugar Ilan Șor au depus demersuri la Procuratura Generală, Banca Națională și Ministerul Finanțelor. Aceștia au solicitat desemnarea reprezentanților de la fiecare instituție, pentru a demara discuțiile privind recuperarea banilor din frauda bancară.

„Așa cum am anunțat, avocații mei au transmis demersurile Procuraturii Generale, Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor în care noi propunem soluția de recuperare a prejudiciilor din așa-zisa fraudă bancară. Urmează ca instituțiile respective să-și desemneze reprezentanții pentru a iniția discuțiile”, a scris Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

 

Как я уже сообщал, мои адвокаты передали в Генеральную прокуратуру, Национальный банк и министерство финансов документы,…

Publicată de Ilan Shor pe Joi, 29 aprilie 2021

Precizăm că pe 27 aprilie, Ilan Șor a susținut o conferință de presă. Acesta a reiterat îndemnul către procurori de a anula mandatul de arest pe numele său, pentru a putea participa „la viața publică a țării” și la ședințele de judecată. De asemenea, liderul formațiunii care îi poartă numele a declarat că atât el, cât și acționarii băncilor din care a fost furat miliardul de dolari sunt gata să ramburseze statului pierderile cauzate în urma fraudei bancare, iar după asta să-și revendice banii de la „beneficiarii reali”.

***

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.

Liderul Partidului „Șor” a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: