Avocatul fostei notare al lui Plahotniuc către autorități: „Extrădarea ei nu este meritul vostru! Nu voi ați prins-o!”
Full Article 4 minutes read

Avocatul fostei notare al lui Plahotniuc către autorități: „Extrădarea ei nu este meritul vostru! Nu voi ați prins-o!”

Avocatul fostei notare al lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarciuc, acuză autoritățile că și-ar fi făcut publicitate pe seama extrădării clientei sale de la Bruxelles la Chișinău, pe 14 iulie. Potrivit lui, Bondarciuc singură ar fi renunțat la procedurile din Belgia și ar fi cerut autorităților statului să fie extrădată în Republica Moldova, după ce cazul în care figurează ar fi trecut în gestiunea altor procurori. Contactat de NM, purtătorul de cuvânt la PCCOCS, procuratura specializată care gestionează cazul, a declarat că va reveni cu o reacție la acuzațiile apărării.   

„Ea singură a cerut să fie extrădată, dar nu cum se declară în presă sau cum spune speakerul că instituțiile statului au adus-o. Nu e așa. Dumneaei a renunțat la procedurile din Belgia în legătură cu faptul că s-au schimbat procurorii pe caz. Respectiv, dumneaei nu mai are acea temere, frică, că cazul va fi instrumentat oarecum inechitabil sau incorect”, a declarat avocatul Olgăi Bondarciuc, Victor Panțîru, pentru TV8.

Panțîru neagă că cererea Olgăi Bondarciuc de a fi extrădată ar fi avut legătură cu încetarea procedurilor din Belgia. Potrivit lui, cazul era pe rol, iar procedurile urmau să se deruleze încă cel puțin un an de zile. Avocatul fostei notare declară că Bondarciuc ar fi trimis cereri atât pe adresa Procuraturii Generale a Moldovei, cât și pe cea a diplomației moldovenești la Bruxelles, prin care a solicitat să fie extrădată în țară.

„Extrădarea ei nu este meritul autorităților din Republica Moldova. Este faptul că dumneaei a renunțat la procedurile care se aflau pe rol în instanțele din Belgia și a venit să se prezinte în fața instanțelor ca să-și probeze nevinovăția. Nu voi ați prins-o!”, a mai spus Victor Panțîru.

Contactat de NM să comenteze declarațiile avocatului apărării, purtătorul de cuvânt al PCCCOC, Emil Gaitur, a declarat că se va documenta, iar ulterior va reveni cu o reacție. Până în momentul publicării știrii, însă, acesta nu a revenit cu un comentariu la acest subiect.

Amintim că Olga Bondarciuc a fost extrădată în Republica Moldova din Bruxelles, în seara zilei de 14 iulie. Potrivit poliției, ea era anunțată în căutare internațională pe canalele Interpol pentru arest și extrădare la solicitarea Inspectoratului de poliție Centru al DP mun. Chișinău. Atunci speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că fosta notară ar fi „prima păsărică” extrădată și a anunțat că, în curând, mai multe persoane care au fugit peste hotare din calea justiției ar putea fi extrădate în țară, pentru a fi diferite justiției. Potrivit lui Grosu, acest lucru ar fi posibil după ce guvernarea a reușit să câștige încrederea instituțiilor din afara țării, urmare a reformelor pe care le implementează.

Pe 15 iulie, Bondarciuc a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce procurorii i-au prezentat învinuirea. Oamenii legii îi incriminează mai multe infracțiuni comise în perioada în care activa în această funcție. Mai exact, Bondarciuc este acuzată de fals în acte publice, declarație mincinoasă, concluzia falsă sau traducerea incorectă – infracțiuni prevăzute în  Codul Penal al Republicii Moldova.

Astăzi, 27 iulie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, urmau să examineze cererea avocaților care au cerut eliberarea Olgăi Bondarciuc din Penitenciarul nr.13. Ședința a fost, însă, amânată, din „motive tehnice”, iar fosta notară a rămas după gratii.

Olga Bondarciuc pledează nevinovată și anunță că conlucrează cu autoritățile pentru a-și stabili nevinovăția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: