Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și-a prezentat opinia în legătură cu proiectul de lege ce prevede transmiterea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale în proprietatea Mitropoliei Basarabiei. Ombudsmanul consideră că această decizie ar trebui să aiba raționamente legale și bine determinate, și sugerează Parlamentului să reflecteze asupra interesului public urmărit prin acest proiect de lege, precum și să-l supună unor consultări publice lărgite.
Avocatul Poporului ține să atragă atenție, că Republica Moldova este un stat imparțial și neutru față de religii, iar cultele religioase sunt autonome și separate de stat. „Abordarea neutralității față de religie, a fost confirmată de către Curtea Constituțională, care a indicat că, păstrarea atitudinii neutre față de religie a fost instituită ca principiu însăși de la fondarea statului Republica Moldova. Acest fapt denotă, că principiul laicității constituie parte a identității constituționale a Republicii Moldova” spune acesta.
Panico menționează că în Opinia Comisiei de la Veneția prin care se abordează problema disputelor clasice cu privire la proprietatea religioasă se menționează că ,,În măsura în care legile tratează astfel de probleme, este important ca ele să fie elaborate și aplicate cât mai neutru posibil și fără a acorda un tratament preferențial nejustificat grupurilor favorizate.”
În acest sens, Avocatul Poporului notează că transparența în procesul decizional este o componentă importantă a statului de drept și democratic prin care se respectă drepturile omului. Potrivit lui Panico, organizațiile societății civile și alte părți interesate aduc o contribuție esențială la dezvoltarea și realizarea democrației și a drepturilor omului, în special prin participarea la viața publică și asigurarea transparenței și responsabilității autorităților publice. Avocatul Poporului apreciază ca necesare dezbaterile publice şi consultarea opiniei tuturor părţilor interesate, în special autorităţilor a căror competenţă are tangenţă directă sau indirectă cu obiectul de reglementare a proiectului actului normativ, ceea ce constituie un principiu şi o obligaţie atât a legislativului, cât şi a tuturor autorităţilor publice implicate în procesul de legiferare.
În acest sens, Ombudsmanul consideră că intervenția statului ar trebui să fie limitată să se rezume la păstrarea neutralității pe marginea subiectului dat.
„Odată ce au recurs la acest gest autoritățile trebuie să se asigure mai întâi de toate că Biblioteca Națională a Moldovei va fi asigurată cu un alt spațiu fără a fi diminuat patrimoniul național”, menționează acesta.
Totodată, Avocatul Poporului informează că a transmis Parlamentului o Opinie prin care a solicitat organizarea consultărilor publice largi și minuțioase pe marginea problemei abordate.
***
Amintim că, la inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.
Deputatul PAS Virgiuliu Pâslariuc a declarat că oferirea aripei Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei „nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoință”. Potrivit deputatului, Mitropolia avea nevoie de un spațiu. Totodată, parlamentarul a spus că partea română a dat asigurări că „va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat”. „Nu se pun în discuţie şi alte clădiri”, a precizat Pâslariuc.
Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a lansat o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale. Bibliotecarii spun că nu sunt de acord cu cedarea sediului Bibliotecii Mitropoliei Basarabiei. Dacă decizia va fi realizată în practică, susțin ei, „se va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!