Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, propune modificări la legea nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, pentru a nu admite posibilitatea returnării sau îndepărtării străinilor în teritorii unde ei riscă să fie supuși torturii, tratamentelor inumane sau degradante, se anunță într-un comunicat al ombudsmanului, astăzi, 21 ianuarie.
„Potrivit alin.(l) din art.63 din Legea nr.200, străinul nu poate fi expulzat într-un stat dacă există temeri justificate că acolo viața îi va fi pusă în pericol ori că va fi supus la torturi, tratamente inumane sau degradante. Contrar celor menționate şi standardelor internaționale, aliniatul (4) din același articol prevede o normă permisivă, care admite expulzarea străinului pentru motive de securitate națională sau de ordine publică”, se anunță în comunicat.
În acest sens, Avocatul Poporului propune examinarea oportunității revizuirii prevederilor alin.(3) din art.55, alin.(2) din art.56 al Legii nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, „astfel încât să fie exclus orice arbitrariu din partea autorităților publice şi ca persoana să poată beneficia de o procedură contradictorie pentru a-şi putea prezenta punctul de vedere şi a combate argumentele autorităților”.
De asemenea, Avocatul Poporului consideră că prevederile art.55, alin.(3) şi art.56 alin.(2) din Legea nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova ar putea aduce atingere dreptului la un proces echitabil şi garanțiilor procedurale prevăzute la art. 1 din protocolul nr. 7 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale. Totodată, Mihail Cotorobai e de părere că prevederile respective ar putea afecta inclusiv garanțiile statuate de art.5 § 1 şi 8 din Convenţie.
Aceeași sursă menționează că propunerile pentru modificarea Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova sunt făcute pentru ajustarea acesteia la cerințele Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale şi jurisprudența Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Amintim că șapte profesori turci au fost expulzați din Republica Moldova în dimineața zilei de 6 septembrie 2018. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Serviciul de Informație și Securitate a declarat atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.
După cum s-a constatat anterior, aceștia au fost trimiși cu un zbor charter direct în Turcia, unde au fost arestați. Majoritatea dintre ei au fost deja condamnați, iar unii încă așteaptă în spatele gratiilor hotărârile judecătorești. Potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamanţii au fost expulzați printr-un transfer ilegal, care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale.