Bălți: Confuzie privind organizarea turului doi al alegerilor locale noi. CEC și CECE așteaptă explicații de la magistrați
Full Article 2 minutes read

Bălți: Confuzie privind organizarea turului doi al alegerilor locale noi. CEC și CECE așteaptă explicații de la magistrați

Consiliul electoral de circumscripție electorală Bălți (CECE) a solicitat Judecătoriei Bălți să dea o explicație privind punerea în aplicare a hotărârii privind excluderea candidatei Partidului „ȘOR” Marina Tauber din cursa electorală. Pentru clarificarea situației și Comisia Electorală Centrală (CEC) s-a adresat la Curtea de Apel Bălți. Despre aceasta a anunțat președinta CEC Angelica Caraman, în debutul ședinței Comisiei, din 4 decembrie.

„Ne-am expus asupra faptului că susținem aprecierile instanței asupra fondului, însă considerăm că la examinarea cererii urma să se pronunțe și asupra termenului de executare prin prisma Codului Electoral. În urma examinării temeiurilor de drept, indicate de către instanța de judecată, se constată că nu s-a pronunțat asupra clarificării modului de executare în partea ce ține de termenul acesteia. Având în vedere că legea electorală prevede expres că fie hotărârile organelor electorale, fie hotărârile care privesc concurenții electorali, acestea sunt examinate cu prioritate și examinarea acestora trebuie să fie încheiată până la ziua alegerilor. Astfel pentru ca organele electorale să aibă o claritate cum pun în aplicare hotărârea instanței de judecată, dar și pentru faptul ce ține de organizarea turului doi la Bălți, CEC s-a adresat către CA în vederea explicării hotărârii primei instanțe”, a explicat președinta CEC.

Candidata Partidului „ȘOR” Marina Tauber la funcția de primar al municipiul Bălți a fost exclusă din cursa electorală. Decizia a fost pronunțată de magistrata Judecătoriei Bălți Natalia Costaș, pe 4 decembrie, doar cu o zi înainte de turul doi al alegerilor locale noi.

Amintim că în seara de 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul „ŞOR” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Marina Tauber a acumulat 15918 de voturi sau 47,93% în urma alegerilor locale noi desfășurate la Bălți. Pe locul doi s-a clasat candidatul independent Nicolai Grigorișin, care a obținut 6951 din voturi sau 20,93%. Drept urmare, cei doi candidați urmau să se dueleze în turul doi al alegerilor locale. Asta pentru că nici unul dintre candidați nu a obținut 50% +1 din voturile bălțenilor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: