Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi Republicii Moldova un împrumut de 70 milioane de euro
Full Article 2 minutes read

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi Republicii Moldova un împrumut de 70 milioane de euro

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi Republicii Moldova un împrumut de 70 milioane euro pentru a atenua impactul COVID-19 asupra sănătății și ocupării forței de muncă. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de guvern.

x

Împrumutul este structurat în 2 componente: Sănătate și Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materialelor consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.

Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante.

Se estimează că resursele financiare din cadrul împrumutului vor acoperi cheltuielile aferente COVID-19 în perioada bugetară 2020-2022. În consecință, data limită de debursare este stabilită la 30.06.2022.

Maturitatea maximă aferentă creditului pentru componenta sănătate este de 15 ani (inclusiv 4 ani grație) și 6 ani (inclusiv un an grație) pentru componenta suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: