Prim-ministrul Natalia Gavrilița susține că scumpirile nu au afectat Republica Moldova, ci și alte țări, întrucât trecem printr-o criză internațională. Pe de altă parte, șefa Executivului este de părere că întrebările la acest subiect ar trebui adresate guvernatorului Băncii Naționale (BNM) Octavian Armașu, întrucât aceasta este instituția responsabilă de reglementarea inflației.
„Aceasta este o întrebare foarte bună pentru Banca Națională. Nu știu dacă l-ați invitat pe domnul guvernator Armașu. Reamintesc că unicul obiectiv al BNM este managementul inflației sau creșterii prețurilor. Aș sugera să orientăm această întrebare pentru BNM. Ce s-a făcut în ultimele 5 luni ca să stăvilim această inflație? Este o criză internațională, noi suntem o țară destul de mică, cu o piață mică și dezbalansată, pentru că avem mai multe importuri decât exporturi”, a menționat Gavrilița în cadrul ediției din 14 februarie a emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău.
Prim-ministrul a ținut să accentueze că declarația sa nu reprezintă o presiune asupra BNM.
„Întrebarea este: care sunt politicile care trebuie implementate pentru a menține controlul asupra inflației? Vreau să subliniez că nu este o presiune pe BNM sau o încercare de a influența deciziile. BNM este într-adevăr o instituție independentă, dar este principalul regulator care răspunde de nivelul inflației. Și instrumentele economice pentru menținerea unui nivel rațional”, a punctat șefa Executivului.
Natalia Gavrilița a mai menționat că se încearcă fortificarea Consiliului Concurenței, care să analizeze și să reglementeze activitatea agenților economici, pentru a nu admite majorările nejustificate de prețuri.
Conform unei analize publicate recent, rata inflației în R. Moldova a ajuns în ianuarie la aproape 17%, depășind estimările experților economici. Alături de Turcia, țara noastră înregistrează cel mai mare nivel al inflației printre țările europene. Potrivit Biroului Național de Statistică, față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna ianuarie, prețurile la produsele alimentare au crescut cu circa 21%, cu peste 13% la mărfurile nealimentare și cu aproape 15% – la servicii.
Pe 15 februarie, începând cu ora 15:00, Guvernatorul BNM, Octavian Armașu urmează să prezinte raportul asupra inflației și Decizia de politică monetară.
Amintim că, ședința BNM din 8 februarie, a fost amânată după ce deputatul PAS Radu Marian a anunțat public că s-ar planifica majorarea ratei de bază cu încă 2 puncte procentuale. Reprezentanții BNM au declarat prin intermediul unui comunicat de presă că au inițiat o anchetă pentru a afla cum informația a apărut în spațiul public.