„Banii pe care îi avem ne vor permite începerea lucrărilor”. Ministrul Educației a anunțat când va fi reconstruit Circul
Full Article 2 minutes read

„Banii pe care îi avem ne vor permite începerea lucrărilor”. Ministrul Educației a anunțat când va fi reconstruit Circul

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, confirmă că Circul din capitală va fi redeschis, iar în prezent se caută bani pentru repararea obiectivului cultural. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Cunoaștem în ce stare se află betonul, armătura și până în luna aprilie va fi realizat un caiet de sarcini pentru efectuarea lucrărilor, iar până la sfârșitul anului, poate mai devreme, va fi elaborat proiectul de reconstrucție a Circului”, a menționat ministrul.

Edificiul a fost inspectat de către o echipă de experți, care va prezenta un raport în baza căruia vor fi stabilite lucrările necesare pentru reconstrucția Circului.

Potrivit lui Corneliu Popovici, este pentru prima oară când s-a făcut o evaluare exhaustivă a stării în care se află Circul, proces realizat cu susținerea donatorilor externi.

„Banii pe care îi avem la moment o să ne permită să începem lucrările. Iar împreună cu Primaria Chișinău deja identificăm bani pentru reconstrucția integrală a Circului”, a mai spus demnitarul

Amintim că Uniunea Europeană a finanțat cu peste 1,5 milioane de euro expertiza tehnică a clădirii Circului şi proiectarea lucrărilor, proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Circul este închis pentru reparație încă din 2004. În anul 2006, în temeiul ordinului ministrului Culturii şi Turismului (pe atunci Artur Cozma), ÎS „Circul din Chişinău” a fost reorganizată în SA „Circul din Chişinău” și a fost dată în folosință pe un termen de 29 de ani unei firme off-shore din Cipru. Agentul economic s-a obligat să repare clădirea, dar nu şi-a onorat angajamentele. Pe 31 martie 2011, Circul a revenit în proprietatea statului.

La 30 mai 2014, după o pauză de 10 ani, a fost deschisă Arena mică a Circului.

Precizăm că, în data de 6 decembrie, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova a anunțat că Cetatea Bender și clădirea circului din Chișinău vor fi renovate conform standardelor internaționale, cu sprijinul Uniunii Europene. Este vorba despre un proiect în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: