„Banii pe care îi avem ne vor permite începerea lucrărilor”. Ministrul Educației a anunțat când va fi reconstruit Circul

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, confirmă că Circul din capitală va fi redeschis, iar în prezent se caută bani pentru repararea obiectivului cultural. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Cunoaștem în ce stare se află betonul, armătura și până în luna aprilie va fi realizat un caiet de sarcini pentru efectuarea lucrărilor, iar până la sfârșitul anului, poate mai devreme, va fi elaborat proiectul de reconstrucție a Circului”, a menționat ministrul.

Edificiul a fost inspectat de către o echipă de experți, care va prezenta un raport în baza căruia vor fi stabilite lucrările necesare pentru reconstrucția Circului.

Potrivit lui Corneliu Popovici, este pentru prima oară când s-a făcut o evaluare exhaustivă a stării în care se află Circul, proces realizat cu susținerea donatorilor externi.

„Banii pe care îi avem la moment o să ne permită să începem lucrările. Iar împreună cu Primaria Chișinău deja identificăm bani pentru reconstrucția integrală a Circului”, a mai spus demnitarul

Amintim că Uniunea Europeană a finanțat cu peste 1,5 milioane de euro expertiza tehnică a clădirii Circului şi proiectarea lucrărilor, proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Circul este închis pentru reparație încă din 2004. În anul 2006, în temeiul ordinului ministrului Culturii şi Turismului (pe atunci Artur Cozma), ÎS „Circul din Chişinău” a fost reorganizată în SA „Circul din Chişinău” și a fost dată în folosință pe un termen de 29 de ani unei firme off-shore din Cipru. Agentul economic s-a obligat să repare clădirea, dar nu şi-a onorat angajamentele. Pe 31 martie 2011, Circul a revenit în proprietatea statului.

La 30 mai 2014, după o pauză de 10 ani, a fost deschisă Arena mică a Circului.

Precizăm că, în data de 6 decembrie, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova a anunțat că Cetatea Bender și clădirea circului din Chișinău vor fi renovate conform standardelor internaționale, cu sprijinul Uniunii Europene. Este vorba despre un proiect în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: