Cetatea Bender și clădirea circului vor fi renovate cu sprijinul UE. Câți bani vor fi alocați
Full Article 2 minutes read

Cetatea Bender și clădirea circului vor fi renovate cu sprijinul UE. Câți bani vor fi alocați

Cetatea Bender și clădirea circului din Chișinău vor fi renovate conform standardelor internaționale, cu sprijinul Uniunii Europene.  Este vorba despre un proiect în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, se arată într-un  comunicat de presă publicat astăzi, 6 decembrie. 

Pentru restaurarea cetății Bender au fost alocate aproximativ 2,5 milioane de euro până în 2021.

„Acest complex istoric este unul de importanță națională și internațională, cu perspective turistice semnificative”, a declarat Fabien Schaeffer, manager de program în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Programul presupune realizarea unui studiu de expertiză tehnică și design, în baza căruia vor fi stabilite cele mai afectate porțiuni, care au nevoie de intervenții urgente, precum și lucrările necesare.

„Cetatea este un obiectiv istoric din secolul XV de o importanță foarte mare. Până acum nu a beneficiat de conservare. Lucrările care s-au făcut anterior aici au vizat zona parcului și nu cetatea propriu-zisă. De asta suntem recunoscători Uniunii Europene pentru inițiativă”, a spus directorul cetății, Aleksandr Iaskov.

Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare, se mai arată în comunicat.

Precizăm că Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) lucrează în aproximativ 170 de țări și teritorii, inclusiv Republica Moldova, contribuind la eradicarea sărăciei, precum și la reducerea inegalităților și excluziunii.