Daily Sabah

Bilanțul zilei: 622 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 11 decese

Alte 622 cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 4 cazuri sunt de import (Turcia-1, România-1, Bulgaria-1, Germania-1). Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 44 983 cazuri.

Total teste efectuate – 2815, dintre care primar – 2501 şi repetat – 314.

Din numărul total de cazuri, 34 sunt lucrători medicali: medici-11, asistenți medicali- 21, personal auxiliar-2.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:  547 – stare gravă (dintre care 36 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1231 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 507 persoane au fost tratate și externate. În total, 33 239 persoane au fost tratate  de COVID-19.

Totodată, informăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:

Deces 1160: Femeie de 82 ani, din r-nul Rezina, deces la domiciliu. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, diabet zaharat tip 2.

Deces 1161: Bărbat de 71 ani, din r-nul Soroca, transferat din SR Soroca,  la IMSP SC Bălți, pe 9 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie mixtă.

Deces 1162: Femeie de 71 ani, din r-nul Fălești, transferată de la IMSP SR Fălești, la IMSP SC Bălți, pe 7 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, diabet zaharat tip 2, obezitate gr. II-III.

Deces 1163: Femeie de 53 ani, din r-nul Ungheni, internată la IMSP SR Ungheni, pe 14 septembrie. Comorbidități: paralizie cerebrală infantilă.

Deces 1164: Bărbat de 62 ani, din r-nul Anenii Noi, internat la IMSP SR Anenii Noi, pe 2 septembrie. Comorbidități: angină pectorală CFII, pielonefrită cronică, hepatită cronică.

Deces 1165: Bărbat de 53 ani, din r-nul Strășeni, internat la IMSP SR Strășeni, pe 12 septembrie. Comorbidități: boală cerebrovasculară.

Deces 1166: Bărbat de 70 ani, din r-nul Anenii Noi, transferat de la IMSP SR Anenii Noi, la Spitalul Clinic Republican, pe  9 septembrie. Comorbidități: cardiopatie mixtă,  hipertensiune arterială gr. II.

Deces 1167: Femeie de 70 ani, din mu. Chișinău, internată la IMSP SCM “Sf. Arhanghel Mihail”, pe 12 septembrie. Comorbidități: diabet zahatat tip 2, angiopolineuropatie diabetică , obezitate.

Deces 1168: Bărbat de 75 ani, din r-nul Nisporeni, internat la IMSP SR Nisporeni, pe 2 septembrie, cu : pneumonie polisegmentară bilaterală.

Deces 1169: Bărbat de 67 ani, din mun. Chișinău, internat la Institutul de Medicină Urgentă, pe 8 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie mixtă.

Deces 1170: Bărbat de 71 ani, din mun. Chișinău internat la Institutul de Medicină Urgentă, pe 26 august.  Comorbidități: boală cerebrovasculară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: