Ramin Talaie | Getty Images

Bill Gates prognozează o scădere semnificativă a ratei deceselor cauzate de COVID-19

Miliardarul american Bill Gates este de părere că „medicamentele terapeutice” pentru tratamentul noului coronavirus ar putea reduce semnificativ, anul acesta, rata deceselor în rândul pacienților infectați, însă elaborarea unui vaccin este crucială pentru reîntoarcerea la viața normală. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu de la postul de televiziune CNBC

„Efectul terapeutic poate fi simțit mai repede decât cel protectiv”, a menționat filantropistul Bill Gates. „Cred că sunt șanse bune ca, până la sfârșitul anului, să fie redusă substanțial rata deceselor, datorită combinației dintre aceste două instrumente”, a adăugat Gates.

Cofondatorul Microsoft a menționat că remdesivir este unul dintre medicamentele cu cele mai bune rezultate în cadrul cercetărilor. Remdesivir este un preparat antiviral care, în cadrul testelor clinice, a demonstrat că poate reduce cu 62% rata deceselor în rândul pacienților în stare gravă din cauza infecției cu COVID-19, în comparație cu alte medicamente.

Bill Gates susține că mai sunt alte două medicamente antivirale cercetate de către savanți, care pot fi administrate pe cale orală, spre deosebire de remdesivir, care este injectabil.

La începutul lui iulie, Ministerul Sănătății din SUA a anunțat că a cumpărat 500 de mii de doze de remdesivir, de la compania farmaceutică americană Gilead.

Pe 3 iulie, Comisia Europeană a aprobat utilizarea remdesivir drept preparat pentru tratamentul infecției cu COVID-19.

Pe 27 iulie, compania americană Moderna, care este în curs de elaborare a unui vaccin contra COVID-19, împreună cu Institutul național de sănătate al SUA, a declarat că inițiază etapa a doua a studiului clinic. În cadrul acesteia participă 30 000 de voluntari, fiind cel mai amplu studiu al vaccinului împotriva COVID-19.

Fundația lui Bill și Melinda Gates a anunțat în februarie că planifică să doneze $100 mln pentru studiul vaccinului și a tratamentului împotriva noului coronavirus. În iunie, fundația a anunțat că va dona alte $1,6 miliarde de dolari organizației Gavi, care se concentrează pe eforturile de imunizare a copiilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: