Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Biroul de reintegrare a comentat nemulțumirea Tiraspolului în legătură cu exercițiile militare de la Bulboaca

Tiraspolul încearcă să folosească subiectul exercițiilor desfășurate de Armata Națională a Moldovei pentru manipularea opiniei publice și acoperirea încălcărilor admise de formațiunile transnistrene armate. Este comentariului Biroului Politici de Reintegrare, la solicitarea NM de a-și prezenta opinia cu privire la declarația critică formulată de delegația transnistrenă din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC). 

„Reprezentanții delegației regiunii transnistrene la CUC încearcă să folosească subiectul exercițiilor din cadrul Armatei Naționale, care nu s-au desfășurat niciodată în Zona de Securitate, cu scopul de a manipula opinia publică și acoperirea încălcărilor admise de formațiunile armate transnistrene din zona controlată de Forțele Pacificatoare Mixte”, se arată în comentariu.

Reprezentanții Biroului au amintit că, pe 28 iulie, înainte de pauza planificată pentru ședințele CUC, delegația Republicii Moldova s-a adresat cu îndemnul de a nu admite destabilizarea situației în Zona de Securitate, inclusiv în ceea ce ține de excluderea oricăror acțiuni cu caracter militar. O înțelegere verbală în acest sens ar fi fost atinsă în cadrul ședinței CUC.

„Drept urmare, structurile transnistrene de forță au organizat cel puțin de patru ori (în perioada august-septembrie 2022) exerciții militare pe poligonul  de la Tiraspol. (…) În ceea ce privește exercițiile planificate de armata națională la poligonul de la Bulboaca, populația și partenerii internaționali sunt informați din timp”, precizează Biroul.

Reacția vine după ce, pe 6 octombrie, șeful delegației transnistrene din cadrul CUC Oleg Beleacov și-a exprimat indignarea cu privire la exercițiile militare care se vor desfășura în Moldova. Potrivit acestuia, Chișinăul și-ar încălca promisiunea de a nu desfășura exerciții în Zona de Securitate.

Amintim că, din 10 până în 12 octombrie în centrele de pregătire ale armatei naționale se vor desfășura exercițiile „JCET-2022”(Joint Combined Exchange Training) la care vor participa militari din România și Marea Britanie. Ministerul Apărării nu a precizat unde anume se vor antrena militarii.

Pe 22 septembrie, la poligonul de la Bulboaca s-au desfășurat exercițiile militare „Scutul de foc 2022”, cu participarea militarilor români și americani. Și atunci Tiraspolul și-a exprimat îngrijorarea și a declarat că exploziile și împușcăturile de pe poligon i-ar fi speriat pe locuitorii din Dubăsari și Grigoriopol.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS cere reparații urgente la podul Ismail: „Îl îndemnăm pe Ceban să coboare pe pământ și să colaboreze”. Reacția Primăriei

După ce o bucată din podul de pe strada Ismail din Chișinău s-a desprins și a căzut pe carosabil, consilierii municipali ai fracțiunii PAS au susținut joi, 17 iulie, o conferință de presă în care au cerut măsuri urgente din partea autorităților locale pentru reabilitarea construcției.

Aceștia solicită publicarea proiectului tehnic de reabilitare a podului, inițierea discuțiilor cu autoritățile centrale pentru a găsi finanțare, precum și includerea subiectului pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău și în bugetul capitalei.

Grinzile și pilonii acestui pod din beton sunt fisurați și afectați de coroziune, iar elementele marginale – bordurile și parapetele – sunt grav deteriorate. Hidroizolația a expirat acum 25 de ani, permițând infiltrarea apei în structura de rezistență”, a declarat Dumitru Ivanov, vicepreședinte al fracțiunii PAS.

Potrivit acestuia, expertizele tehnice din 2019 arătau deja că podul are nevoie de reconstrucție capitală, dar, spune el, „administrația Ceban nu a întreprins nimic concret și nu a prevăzut niciun leu pentru reparații în bugetele din 2024 și 2025”.

Deputatul PAS Lilian Carp a criticat lipsa de reacție din partea primarului general Ion Ceban, pe care îl acuză că „ignoră riscurile reale” pentru locuitorii orașului.

Ivan Ceban Kremlinovici continuă să ignore pericolul real care amenință zilnic viața chișinăuienilor. Stimabile Kremlinovici, așa arată Chișinăul când nu îl privești de pe dronă. Ca și podul Ismail, unde ai închis ochii intenționat la gravitatea problemei, s-a întâmplat și cu toate întreprinderile municipale aduse la prag de faliment. În ultimul ceas îl îndemnăm pe Ivan Ceban să lase foile și tezele primite de la prietenii săi de la Moskova, să coboare pe pământ, sau pe „plitka” pusă de el să meargă la colaborare, să votăm un buget pentru oameni, care să conțină soluții la problemele reale ale Chișinăului. Să se lepede de toți penalii și profesioniștii în scheme”, a spus Carp.

Primăria Chișinău respinge acuzațiile, catalogând declarațiile PAS drept „minciuni și manipulare“.

A fost anunțat că proiectul se află în faza de expertizare, iar după finalizarea tuturor procedurilor legale, va fi posibilă inițierea achiziției publice pentru lucrările de reparație a podului. În prezent, la podul Ismail au fost efectuate lucrări de conservare a structurii, iar în continuare se desfășoară lucrări de mentenanță pentru asigurarea securității, urmând ca podul să fie reabilitat în același mod”, se arată într-un comunicat emis de Primărie.

La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban a calificat incidentul drept „izolat” și a sugerat că subiectul este exagerat în scopuri politice.

„A căzut o piatră de pe un pod aflat în conservare. Un incident izolat, dintr-o zonă care oricum este în așteptarea unui proiect de renovare, imediat ce se finalizează lucrările la podul Mihai Viteazul. Dar pentru unii, este suficient pentru a lansa acuzații, a căuta vinovați și a transforma o situație gestionabilă într-o „criză”. Dacă nu sunt știri bombă… nu-i problemă, le inventăm!”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Amintim că miercuri, 16 iulie, o bucată de beton s-a desprins din podul de pe strada Ismail din Chișinău și a căzut pe carosabil, fără a provoca victime. Incidentul, surprins de o cameră de bord și devenit viral pe rețelele sociale, a stârnit îngrijorare în rândul șoferilor. Primăria recunoaște starea precară a podului și anunță că proiectul de reabilitare se află în prezent în faza de expertizare. Momentul în care bucata de beton se desprinde și cade o puteți vedea AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: