Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vor avea un nou deputat. CEC inițiază procedura de validare a mandatului
Full Article 2 minutes read

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vor avea un nou deputat. CEC inițiază procedura de validare a mandatului

Comisia Electorală Centrală a luat act de vacanța unui mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, atribuit Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. În conformitate cu prevederile legale, CEC va propune Curții Constituționale validarea mandatului de deputat în Parlament candidatului supleant Alexandr Nesterovschi de pe lista aceluiași bloc electoral.

Alexandr Nesterovschi a fost deputat în Parlament și anterior, din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Înainte de asta, a condus filiala din Bălți a Fundației de binefacere „Soluția”, organizație fondată de Igor Dodon, ex-președintele Republicii Moldova și liderul neformal al socialiștilor.

La alegerile generale locale din 20 octombrie 2019, Nesterovschi a fost candidatul socialiștilor pentru funcția de primar al mun. Bălți, dar a pierdut în fața liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a câștigat cursa electorală din primul tur de scrutin, obținând aproape 62% din voturi. În același timp, Nesterovschi a obținut un fotoliu de consilier municipal Bălți pe lista PSRM, însă a renunțat la el în favoarea mandatului de ales al poporului.

Nesterovschi a pretins la funcția de primar de Bălți și în cadrul scrutinului din decembrie. În primul tur de scrutin, el s-a clasat pe locul patru. În turul doi, după ce Marina Tauber, candidata Partidului „ȘOR” a fost exclusă din cursa electorală, Nesterovschi a decis să se retragă din cursă.

Pe 3 februarie, Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat, urmare a încetării mandatului ex-deputatei Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Svetlana Căpățînă.

Potrivit legii, CEC în termen de 5 zile, va examina candidatura candidatului supleant şi o va înainta Curţii Constituţionale pentru validarea mandatului.

Curtea Constituţională, în termen de 10 zile de la declararea vacanţei mandatului de deputat, va valida următorul mandat.

Svetlana Căpățînă a decedat pe 25 ianuarie din cauza infecției COVID-19. Ea era căsătorită și avea trei copii.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: