Максим Андреев, NewsMaker

BNM „rămâne deschisă în cooperarea cu organele de urmărire penală”. Reacția Băncii Naționale la declarațiile procurorului general

Banca Națională a Moldovei (BNM) „rămâne deschisă în cooperarea cu organele de urmărire penală pentru a susține efortul de recuperare a mijloacelor bănești sustrase din sectorul bancar, fiind cointeresată în finalizarea cu succes a investigațiilor în acest sens”. Anunțul vine în contextul în care procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că „BNM pur și simplu s-a îndepărtat de la investigarea furtului miliardului”.

BNM a informat că „pe parcursul întregii perioade de anchetă a cooperat pe deplin cu organele de urmărire penală și a oferit și transmis toată informația solicitată, inclusiv date suplimentare elocvente la inițiativa sa”.

De asemenea, „au fost desfășurate ședințe comune cu procurorii, în cadrul cărora specialiștii BNM au manifestat deschidere pentru investigarea fraudei”.

Instituția mai menționează că „de la începutul anchetei, conform prevederilor procesual-penale, BNM a oferit multiple documente relevante, precum și a delegat specialiști pentru a participa la efectuarea de acțiuni procesuale. Doar în anul curent, BNM a transmis organelor de urmărire penală date în format electronic de 2 TB (terabyte), care conțin sute de mii de fișiere și urmează a fi transmise încă 12 TB de date. La fel, au fost prezentate informații pe suport de hârtie în volum de 8694 de file”.

Totodată, BNM spune că „prin contractarea serviciilor consorțiului internațional „Kroll și Steptoe & Johnson”, BNM a manifestat interesul instituțional pentru realizarea unei investigații obiective și independente”.

Menționăm că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că Procuratura i-a solicitat de mai multe ori Băncii Naționale să furnizeze informațiile necesare pentru a investiga furtul miliardului. „Dar ne-am confruntat cu o neînțelegere și chiar cu o oarecare rezistență. Acest lucru ne-a obligat să face pași activi și să confiscăm singuri unele documente”, a spus Stoianoglo.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ucrainenii expulzați din Rusia care au rămas blocați la granița cu Georgia pentru că Moldova le-ar „bloca tranzitul” protestează față de condițiile inumane în care sunt ținuți

Zeci de ucraineni expulzați din Rusia și blocați la granița cu Georgia au protestat în fața punctului de trecere „Verhnii Lars”, cerând acces la apă și condiții umane. În timpul manifestației, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului, potrivit Медуза.

La acțiune au participat între 60 și 70 de persoane. Ei le-au cerut grănicerilor georgieni să le permită accesul în zona duty-free, „măcar ca să poată cumpăra apă îmbuteliată”, scrie Novaia Gazeta Europa, citând participanți la protest.

Potrivit sursei citate, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului. Ambulanța ar fi ajuns abia după două ore, însă bărbatul a supraviețuit. El a explicat gestul său prin faptul că, deși a cumpărat bilete de avion din Georgia de două ori, grănicerii nu l-au lăsat să treacă.

Săptămâna trecută, Novaia Gazeta Europa a relatat, citând voluntari, că la punctul de trecere „Verhnii Lars”, de la granița ruso-georgiană, există din 2023 un subsol în care sunt ținuți cetățeni ucraineni expulzați din Rusia și cărora li s-a refuzat accesul în Georgia din lipsa documentelor. În prezent, acolo s-ar afla aproximativ 90 de cetățeni ucraineni – atât foști deținuți eliberați din închisorile rusești, cât și persoane deportate din teritoriile ocupate pentru că au refuzat să colaboreze cu autoritățile ruse.

Voluntarii afirmă că în acel subsol nu există acces la aer proaspăt, hrană adecvată sau asistență medicală.

Amintim că Ucraina a evacuat 43 de cetăţeni ai săi deportaţi din Rusia şi reţinuţi în zona de tranzit de la frontiera cu Georgia în condiţii deplorabile, a declarat sâmbătă, 19 iulie, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, potrivit Agerpres.

„Condiţiile sunt inumane. Sunt privaţi de produsele de primă necesitate: hrană, apă şi condiţii sanitare”, a declarat pentru AFP Maria Belkina, responsabilă a organizaţiei neguvernamentale „Volunteers Tbilisi”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că a discutat situația cu Ministerul ucrainean de Externe. „Aceştia sunt ucraineni eliberaţi de ruşi din închisori şi colonii penitenciare din teritoriile controlate de Rusia. Diplomaţii noştri lucrează pentru a le asigura revenirea în siguranţă în Ucraina”, a declarat Zelenski.

Anterior, Republica Moldova a fost menționată într-o investigație realizată de BBC, care documentează situația a zeci de cetățeni ucraineni deportați de autoritățile ruse și blocați, de mai bine de o lună, la frontiera dintre Rusia și Georgia. Potrivit sursei citate, aceștia sunt cazați în condiții precare, într-un subsol fără lumină naturală și fără suficiente locuri de dormit. Singura rută disponibilă pentru revenirea în Ucraina – prin Georgia și Republica Moldova – ar fi fost suspendată la începutul lunii iulie. Contactată de NM, Poliția de Frontieră a precizat că accesul străinilor pe teritoriul Moldovei este evaluat individual la punctele de trecere, iar instituția nu adoptă din timp decizii generale privind interdicțiile de intrare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: