Ministerul Industriei Alimentare și Agriculturii îndeamnă fermierii micro și mici, ajunși în incapacitate de plată sau care au primit titluri de executare, să se adreseze la camerele de comerț pentru a obține mai ușor certificatele de forță majoră, cu care, ulterior, pot merge la creditori sau băncile de la care au luat împrumuturi. Bolea susține că în țara activează zece astfel de camere agricole, gata să ofere suportul necesar fermierilor ajunși în impas. Declarațiile au fost făcute pe 24 noiembrie, într-un briefing.
„Cei care ați ajuns în impas, mai ales mă refer la cei din sudul Republicii Moldova. Producătorii micro și mici, care au azi în fața lor titlul de executare sau incapacitate de plată. Avem în Republica Moldova zece camere agricole în care lucrează specialiști profesioniști – juriști, economiști. Recomandarea mea este să mergeți la aceste camere și să apelați la ajutorul lor pentru a vă stabili condițiile de îndeplinire a situație de forță majoră. Este o posibilitate reală. Dacă nu știți unde sunt camerele agricole, apelați la direcțiile agricole, pe care le avem în fiecare raion. (…) Așa veți putea primi certificatele de forță majoră, cu care se poate de mers la bănci, la creditori și de oprit celelalte procese”, a declarat vicepremierul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Oficialul a anunțat, între timp, că, începând cu ora 13:00, la Guvern sunt desfășurate noi discuții cu fermierii protestatari, care au ajuns în PMAN în seara zilei de 23 noiembrie, din toate colțurile țării. Vicepremierul Vladimir Bolea recunoaște că la baza protestului stau „probleme reale” și „obiective” ale agricultorilor și spune că va încerca să găsească soluții „posibile” și „reale” pentru soluționarea cestora.
„Rămân deschis și disponibil pentru a găsi soluții rezonabile în toate domeniile, alături de Ministerul Agriculturii. (…) Pentru agricultori nu sunt ore și zile de primire. Dacă sunt probleme, întrebări, de fiecare dată întrebați, veniți”, a conchis ministrul.
Amintim că Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va ieși la un protest masiv, împreună cu Federația Națională a Fermierilor. Manifestanții intenționau să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. Potrivit unei declarații prealabile a Asociației Forța Fermierilor și Federației Naționale a Fermierilor din Moldova către Primăria Chișinău, circa 1 000 de protestatari intenționează să iasă la protest, cu 500 unități de tehnică agricolă. De ce sunt „supărați” pe Guvern și ce spun autoritățile, vezi AICI.
Primele tractoare au pornit și au ajuns la periferiile capitalei în seara zilei de 22 noiembrie. Pe Șoseaua Hîncești a fost blocat drumul, iar ulterior – deblocat, după intervenția oamenilor legii. Tensiunile au crescut pe 23 noiembrie, între șoferi, polițiști și fermieri. În rezultat, a fost intentat un dosar penal, iar mai mulți agricultori – escortați la inspectoratele de poliție. Tractoarele au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale abia în seara zilei de 23 noiembrie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!