Bolea se întâlnește cu agricultorii. Forța Fermierilor: vom discuta inclusiv despre comportamentul arogant al Guvernului
Full Article 4 minutes read

Bolea se întâlnește cu agricultorii. Forța Fermierilor: vom discuta inclusiv despre comportamentul arogant al Guvernului

Asociația Forța Fermierilor – a cărui director executiv este Alexandru Slusari, fost deputat, actual membru în consiliul societății SA Energocom – a anunțat că pe 17 august va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea. Urmare a discuției cu reprezentantul Guvernului, Asociația a declarat că se va convoca într-o ședință în cadrul căreia va examina „diferite variante de acțiuni”. 

„Azi, la orele 15.00, Consiliul Asociației Forța Fermierilor va avea întâlnirea cu viceprim-ministru, ministru al agriculturii și industriei alimentare”, au anunțat reprezentanții Asociației.

Ei au adăugat că „în funcția de rezultatul întâlnirii cu dl Bolea”, organul de administrare a organizației se va convoca într-o ședință, la care se vor examina „diferite variante de acțiuni”.

Potrivit Asociației, în cadrul discuției cu Vladimir Bolea fermierii vor solicita abordarea următoarele subiecte:

1. „Comportamentului arogant și neglijent al Guvernului față de fermieri pe data de 14 august;

2. Introducerea urgentă a moratoriului pentru cel puțin 3 luni la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea proceselor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii;

3. Crearea coridoarelor speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone;

4. Termenul exact de alocare a celor 200 mln lei, destinate acordării compensațiilor pentru cereale de primă grupă, precum și termenul livrării motorinei din România;

5. Situația cu acordarea ajutorului financiar fermierilor din Moldova din fonduri europene conform solicitărilor Guvernului din iunie 2023″.

„În urma întâlnirii cu ministrul, asociația va emite vineri dimineață un comunicat de presă”, au precizat reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.

Amintim că pe 15 august, reprezentanții Asociației au declarat că își rezervă dreptul de a protesta cu tehnică agricolă și de a bloca traseele naționale. Aceasta se va întâmpla, potrivit lor, dacă „tentativele asociației vor fi din nou ignorate”. Fermierii declarau că în următoarele zile vor întreprinde toate eforturile pentru a avea o discuție „cu demnitarii-factori de decizie pe revendicările noastre”.

***

Forța Fermierilor a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. La una din manifestații, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele până la 1 august, timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4 000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori.

În iunie, premierul Dorin Recean declara că Guvernul Republicii Moldova nu are resurse suficiente pentru a îndeplini toate cerințele Asociației Forța Fermierilor. Totodată, Recean menționa că înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții.

Pe 14 august, la intrare în clădirea Guvernului, a avut loc un protest de avertizare al Asociației. Potrivit lui Slusari, decizia a fost luată pentru că nu li s-au îndeplinit cerințele, totodată pentru că premierul nu le-a răspuns la solicitarea de a avea o întâlnire cu ei.

În aceeași zi, în cadrul ședinței Guvernului, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a introdus pe ordinea de zi două proiecte, care stabilesc metodologia de acordare a asistenței pentru fermieri. Primul proiect prevede că ajutorul financiar va fi acordat fermierilor, care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Totodată, Guvernul a aprobat și regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.

Asociația a menționat că „cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin, care nu acoperă nici 25 procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: