În data de 1 august, NewsMaker împlinește 9 ani de la fondare. Cu această ocazie, am decis să dezvăluim 40 de curiozități din culisele redacției.
- În redacția NM lucrează 36 de persoane, inclusiv personalul administrativ. Dintre acestea – 25 sunt femei, iar 11, bărbați.
- La inaugurarea NM unul dintre prietenii redacției ne-a dăruit un papagal corella. Acesta a fost botezat Deputatul. Câțiva ani mai târziu papagalul a ajuns în familia fotografului nostru.
- Discutăm despre munca noastră și alte probleme în mesageria corporativă Slack. În slack-ul nostru avem un canal „Lulz” unde se discută chestiuni ce nu țin de lucru, aici sunt postate glume și meme-uri. De obicei, aici e mai interesant decât în chat-urile de serviciu.
- Slack permite, de asemenea, crearea emoticoanelor de autor. Avem aici emojiuri cu fețele angajaților redacției, a politicienilor, activiștilor și a oamenilor de care ne leagă istorii amuzante. În total sunt aproximativ 100 de personaje.
- În fiecare miercuri, în redacție este – Ziua Limbii Române. În această zi atât în oficiu, cât și pe chat-uri se vorbește doar în limba română.
- Una dintre tradițiile redacției este – karaoke. Cea mai mare parte a redacției cântă karaoke în timpul evenimentelor corporative și în timpul team buildingurilor.
- Printre interpreții preferați ai redacției pentru karaoke sunt – Maksim, Alsu, Morgenshtern și Nadejda Kadîșeva. În rest, ascultăm altfel de muzică, în caz că vă întrebați. Adevărul e că reportajul de la concertul lui Morgenshter la Chișinău este până acum cel mai popular pe canalul nostru de YouTube.
- Numele redactorului-șef, Galina Vasilieva, este încurcat deseori de interlocutori cu patronimicul. În cadrul unui eveniment, unul dintre miniștrii de atunci i-a spus entuziasmat, după ce au făcut cunoștință: Fain, și eu sunt Vasilevici”
- Acum doi ani, corepondenții NM Dașa Slobodcicova și Natașa Titova, în timpul realizării unui reportaj la Otaci, au adunat întâmplător un protest ilegal. În localitate erau interzise evenimentele în masă, în urma unui conflict care avea la bază motive etnice. Când au auzit că în oraș au venit jurnaliști de la Chișinău, mai mulți oameni și-au dorit să comunice cu ei și în centrul orașului s-au adunat câteva zeci de persoane. Fiecare dintre ei dorea să le povestească jurnaliștilor propria versiune a conflictului. La fața locului a venit poliția și primarul orașului a început să telefoneze redactorul-șef. Dar totul s-a încheiat cu bine.
- Câțiva oameni din redacție vorbesc limba ucraineană, unul cunoaște limba germană și limba estonă, încă unul a învățat finlandeza și daneza, o persoană vorbește limba bulgară, iar unii cunosc găgăuza.
- De la fondarea NM am schimbat cinci oficii. În ultimul ne-am mutat când am finalizat acest text. Biroul anterior era situat sub apartamentul fostului procuror general.
- Doar o treime din redacție are studii în jurnalism. În redacție lucrează: marketologi, un culturolog, un antropolog, un tehnolog în industria alimentară, un diplomat, un jurist, un inginer radiocomunicații și specialiști în IT cu diplomă.
- Cel puțin cinci angajați ai redacției și-au făcut studiile peste hotare.
- În redacție se fac deseori glume și farse. De exemplu, odată corespondentului NM Nicolae Paholinițchi i-au pus pe calculatorul de serviciu un plugin care schimba toate fotografiile site-ului pe pozele interpretului rus Igor Nikolaev. Când a văzut aceasta, a fost convins că site-ul NM a fost spart.
- Acum câțiva ani, s-a decis să organizăm team building-uri după principiul: un angajat propune locul desfășurării, ceilalți acceptă fără obiecții. Primele două team building-uri s-au desfășurat în localuri din Chișinău, iar al treilea, tocmai la un karaoke din Găgăuzia.
- Pentru a combate epuizarea, NM organizează periodic retreaturi. În timpul unuia dintre acestea, cea mai mare parte a redacției NM a urcat pe vârful unui munte din România.
- Editorul Stela Untilă și operatorul Igor Cecan au realizat cel mai îndepărtat material din punct de vedere geografic – de la Adunarea Generală a ONU din New York.
- Corespondenții NM, în timpul realizării reportajelor, au ajuns atât în cel mai nordic punct al țării – Naslavcea, cât și în cel mai sudic – Giurgiulești.
- Jurnaliștii NM au telefonat la muzeul din Bender unde au întrebat dacă pot lua în arendă pentru o petrecere costumată puloverul lui Igor Smirnov, care era păstrat în una dintre vitrine. Administrația muzeului a tratat problema cu toată seriozitatea, dar legendarul pulover al liderului nu ni l-au dat.
- Cele mai lungi zile de muncă de la NM sunt în timpul alegerilor. Atunci muncim practic 24/24. Iar cel mai lung streaming – cel de la Summit-ul Comunității Politice Europene – a durat mai bine de 11 ore.
- În timpul unui protest al Partidului „ȘOR”, corespondentul Daria Slobodcicova a fost lovită de un porumbel viu, aruncat de primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu. Iar un alt corespondent NM, Denis Borșevici, a fost lovit de o țeavă din polipropilenă aruncată în el de un protestatar.
- Redacția NM este una polietnică. În redacție lucrează oameni care se identifică drept moldoveni, români, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei și estonieni.
- Uneori, la zile de nașteri sau Anul Nou colegii primesc cadouri creative. De exemplu, felicitări video de la oameni cunoscuți și nu prea, colaje foto. Dintre cele mai neobișnuite – o cărămidă adevărată cu urări și o lumânare în formă de falus.
- Cea mai mare parte a redacției nu fumează. Avem de tot opt fumători. Câțiva oameni au renunțat la fumat de când lucrează la NM.
- Permis de conducere au cel puțin 12 oameni.
- Cel puțin 13 angajați ai redacției s-au născut în Chișinău. Alții, la Tiraspol, Fălești, Cahul, Ialoveni, Bălți, Odesa, Jitomir și Parnu.
- Video corespondentul Daria Slobodcicova a adormit în aeroportul din Istanbul când se întorcea de la un training și a pierdut zborul spre Chișinău.
- Unul dintre colegii noștri cunoaște foarte bine denumirile sovietice ale străzilor din Chișinău. El se tunde pe „strada Bubnovski” și periodic traversează „strada Kotovski”.
- Unul dintre angajații redacției are în oficiu două scaune – unul pentru el și altul pentru geanta sa.
- Gluma despre două scaune este una populară în redacție.
- Cel mai citit text de pe site-ul NM deja de mulți ani este o știre întitulată „Dacă nu citești asta, vei muri”. Este o știre despre Teresa Fidalgo – tânăra-fantomă și „scrisorile de nenorocire” transmise din numele ei pe messenger. În aceste scrisori ea cere ca răvașul ei să fie transmis încă la 20 de oameni, amenințându-i cu moartea pe cei care nu o vor face. Nu știm de ce această știre îi impresionează atât de mult pe cititorii noștri, dar am fost curioși să aflăm cine este această Teresa Fidalgo și chiar am completat această știre pentru cititorii noștri care sunt amatori de enigme.
- Preferăm titlurile cu jocuri de cuvinte. Pe site a fost publicat un text cu titlul „ O singură dată nu înseamnă că ești președinte” / „Один раз не президент” (despre prima suspendare de 5 minute din funcție a lui Dodon). S-a adeverit că editorul nu cunoștea această zicală obscenă și a publicat textul. Mai târziu am lansat și produse cu acest titlu.
- Și încă ceva despre titluri. Am făcut anterior o serie de materiale de genul „o zi cu un candidat pentru funcția de președinte” și însoțeam diferiți politicieni la întâlnirile lor cu alegătorii. Titlul reportajului despre vizita Maiei Sandu era „Mănânc borș cu Maia Sandu!”. A fost fraza unui vizitator din cafeneaua unde s-a oprit să ia o gustare Sandu. Dar mulți i-au atribuit această frază corespondentului NM și de mai multe ori, la diferite întâlniri i-au tot spus: „ A, dumneavoastră ați mâncat borș cu Maia Sandu!”
- Unul dintre angajații redacției a câștigat un proces împotriva Moldovei la CtEDO, care a durat 10 ani.
- În fiecare zi de muncă, la ora 16.00, în redacția NM are loc o ședință de planificare, în cadrul căreia angajații anunță ce materiale au realizat pe parcursul zilei și discută planurile pentru a doua zi.
- Aparatul de cafea din birou a fost botezat Roberta, iar șobolanul redacției – Joric.
- Anul trecut, NM a creat comunitatea patronilor, care ne pot susține financiar. Acum avem 110 patroni, care ne donează lunar 742 de euro.
- Odată, cineva a creat o clonă a NM. Un site cu un nume de domeniu si design similar. Acum site-ul este blocat. Un site cu aceeași denumire a fost creat și în România.
- Escrocii au postat link-uri suspecte pe Facebook, pentru care a fost selectată o copertă identică cu a unei știri NM.
- Angajații NM au căni personalizate, care se asociază cu personalitatea acestora: „Am o întrebare”, „N-ai ce să faci”, „Găgăuzii sunt nedreptățiți”, „Provocarea este mama revoluției”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!