Bucureștiul, cu gândul la prezidențialele și referendumul din Moldova. Ministru: Cetățenii vor avea ocazia să se facă auziți

Aflat la București, ministrul de Externe de la Chișinău Mihai Popșoi a mulțumit României pentru sprijinul acordat Moldovei. Oficialul ar fi fost asigurat „încă o dată că România va continua să ne ofere sprijin” în mai multe proiecte, inclusiv în avansarea pe parcursul de integrare europeană. Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe a României, a spus că Bucureștiul vede „încercări de manipulare, orchestrate din exterior” în raport cu Moldova și și-a exprimat speranța că cetățenii „vor avea ocazia să se facă auziți” la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru integrare europeană din acest an, precum la parlamentarele de anul viitor. 

Doresc să-i mulțumesc foarte mult colegului meu, domnul ministru Mihai Popșoi, pentru prima sa vizită oficială – la București – în noua sa calitate de ministru al Afacerilor Externe”, a comunicat Odobescu, în timpul unor declarații de presă alături de Popșoi.

Odobescu a adăugat că „Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid, orchestrat de la Kremlin”.

Ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru administrația de la Chișinău, confruntată cu un val nemaiîntâlnit de acțiuni de destabilizare și provocări. Vedem încercări de manipulare și diverse acțiuni vizibile, orchestrate din exterior. Din nefericire pentru cei care finanțează astfel de planuri și din fericire pentru Republica Moldova, Republica Moldova – Chișinăul – a rezistat și va rezista. (…) În acest an, la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru integrare europeană, precum și anul viitor la alegerile parlamentare, cetățenii Republicii Moldova vor avea ocazia să se facă auziți. Contăm pe opțiunea lor pentru ancorarea definitivă în spațiul european de valori și pentru reconfirmarea apartenenței la marea familie a democrațiilor europene”, a declarat ministra Afacerilor Externe a României.

Popșoi a spus că „ultimii doi ani au fost pentru Republica Moldova o mare provocare dar și o oportunitate – de a se transforma pozitiv pe calea integrării europene”.

Am fost asigurat încă o dată că România va continua să ne ofere sprijin comunitar, cuprinzător și solid în proiectele care vizează consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii, avansarea pe parcursul de integrare europeană, precum și dezvoltarea capacităților instituționale pentru implementarea eficientă a reformelor în Republica Moldova. (…) Mulțumesc din inimă României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova”, a conchis oficialul moldovean.

Vicepremierul moldovean Mihai Popșoi, ministru de Externe, se află în perioada 5-6 februarie la București la invitația Luminiței Odobescu. Este prima vizită în afara Republicii Moldova a lui Popșoi în calitate de ministru. Amintim, pe 24 ianuarie 2024, Nicu Popescu a demisionat din funcția de ministru de Externe. În aceeași zi, la ședința Guvernului, premierul Dorin Recean a anunțat că funcția de ministru de Externe va fi ocupată de vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi. Tot pe 24 ianuarie, Mihai Popșoi a avut o discuție la telefon cu ministra afacerilor externe a României Luminița Odobescu, în care oficiala de la București l-a invitat pe Popșoi să efectueze o vizită în România.

***

În decembrie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea în toamna anului 2024 a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

Pe 25 ianuarie 2024, Sandu a început consultările cu privire la organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Primii, la masa de discuții, au fost un grup de jurnaliști, experți din societatea civilă și formatori de opinie. Potrivit instituției prezidențiale, consultările – care urmează să aibă loc în perioada următoare – vor reuni reprezentanți din comunitățile locale, mediul privat, oameni din diverse ramuri ale economiei și vieții socio-culturale, precum și partide politice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: