„Bugetele sunt limitate”. 13 primari din Comrat se plâng că nu au bani pentru a crește salariile, după cum a decis Parlamentul
Full Article 3 minutes read

„Bugetele sunt limitate”. 13 primari din Comrat se plâng că nu au bani pentru a crește salariile, după cum a decis Parlamentul

Un grup de 13 primari ai regiunii Comrat au adoptat o declarație comună, pe care o vor transmite premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. În document, primarii și-au exprimat indignarea cu privire la decizia Guvernului prin care  s-a aprobat majorarea salariile angajaților din sectorul public cu 1300 de lei, dar nu au fost oferiți finanțare suplimentară, scrie presa regională.

Aleșii locali susțin că nu sunt prevăzute fonduri de la bugetul de stat pentru creșterea salariului minim al angajaților din sectorul public până la 4000 de lei.

Drept urmare, ei spun că „primăriile nu sunt în măsură să asigure implementarea acestei legi din cauza deficitului bugetar”. În general, doar în regiunea Comrat primăriile au un defigit bugetar de peste 10 milioane de lei.

În scrisoarea trimisă Nataliei Gavrilița se spune că „posibilitățile bugetelor locale sunt limitate”, iar din cauza creșterii semnificative a tarifelor și prețurilor la facturile de utilități și servicii, „este pur și simplu imposibil de găsit surse care să asigure plata acestei indemnizații”.

„Aceste plăți fără sprijinul Guvernului Republicii Moldova vor pune o povară insuportabilă asupra autorităților locale. În acest sens, Corpul primăriei raionului Comrat vă solicită cu sinceritate să alocați transferuri suplimentare de la bugetul de stat către autoritățile locale pentru a asigura implementarea legii”, solicită primarii.

Apelul a fost semnat de primarul municipiului Comrat, precum și de satele Avdarma, Beșalma, Bugeac, Dezghingea, Chirsova, Chioselia Rusă, Congaz, Congazcic, Cotovscoe, Svetlîi, Farapontievca și Cioc-Maidan.

Amintim că pe 12 decembrie deputații au aprobat, cu 58 de voturi, în prima lectură, proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2023. Proiectul vizează și modificarea legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va fi majorat de la 3500 lei la 4000 lei.

Pe 13 decembrie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) informează că decizia Guvernului de a crește salariile reprezentanților APL cu 1300 de lei din contul bugetelor locale este contrară prevederilor constituționale și legale naționale și internaționale, imposibil de realizat în mai multe unități administrativ-teritoriale, ceea ce generează indignare și creșterea tensiunii în rândul APL. În acest sens, instituția a expediat o adresare informativă autorităților responsabile.

Ulterior, primarul capitalei Ion Ceban a spus că Primăria nu are bani pentru a acoperi majorările de 1 300 de lei la salarii pentru angajații din sectorul public.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: