Bugetul pentru anul 2020 a fost aprobat în primă lectură, cu majoritatea deputaților prezenți la ședința de astăzi, 5 decembrie, a legislativului. Parlamentarii blocului ACUM nu au susținut proiectul de lege.
Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 prevede venituri de 44 de miliarde de lei și cheltuieli de 51,5 miliarde. Totodată, acesta se va solda cu un deficit în sumă de 7 415,3 mil. lei. Pentru finanțarea deficitului bugetar vor fi utilizate resurse atât externe, cât și interne.
La elaborarea proiectului bugetului de stat pentru 2020 au fost utilizați indicatorii macroeconomici precum creșterea reală a PIB cu 3,8%, inflația – 5,7%, creșterea salariului nominal mediu lunar cu 8,7% și a fondului de remunerare a muncii – cu 8,5%.
Unul dintre cele mai criticate prevederi ale politicii bugetar-fiscală a fost inițiativa de aplicare a TVA pentru serviciile electronice prestate de agenții economici nerezidenți către populație și crearea unui cadrul legal de achitare a impozitelor și taxelor
Deputatul Igor Munteanu a criticat dur inițiativa se impozitare a serviciilor online și și-a exprimat opinia că aceasta „va provoca haos și mult disconfort pentru consumatori”.
„Cum poți introduce aceste taxe cu câteva zile înainte de intrarea lor în vigoare? Impozitând serviciile de online shopping, muzică, divertisment noi practic declarăm război marilo giganți ai lumii cyber, în condițiile în care nu e clar cum vor fi tranșate litigiile existente acum între UE și companiile Google, Amazon și altele”, a argumentat Munteanu.
Acesta a mai spus că „propunerea ar putea deconecta business-ul deja existent în Republica Moldova de la infrastructura tehnologiilor moderne”.
Înainte de punerea la vot a proiectului, Alexandru Slusari din partea fracţiunii parlamentare a PPDA şi Radu Marian din partea fracţiunii parlamentare a PAS au declarat că cele două fracţiuni nu vor vota pentru aprobarea bugetului de stat.
Potrivit preşedintei parlamentului, Zinaida Greceanîi, votul în lectura a doua va avea loc peste 10 zile.