jurnaltv.md

Businessmanul Valeriu Cucu a declarat greva foamei în penitenciarul nr. 13. Ce s-a întâmplat?

Valeriu Cucu, deținut în penitenciarul nr. 13, ține greva foamei de cel puțin o săptămână. El cere ca CA Chișinău să înceteze amânarea ședințelor în cazul său. Informația a fost confirmată pentru NM de Olesea, soția lui Cucu, dar și de serviciul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor. NM a studiat situația.

Pentru ce a fost închis Cucu?

Businessmanul Valeriu Cucu a fost reținut la 28 martie 2017 de colaboratorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale într-un dosar despre contrabandă. Potrivit anchetei, din 2016 până în 2017, Cucu a adus ilegal în Moldova mărfuri în valoare de 27 milioane de lei, pe care le cumpăra de la piața „Kilometrul șapte” din Odessa. În dosar mai este vizat un broker vamal, un colaborator al Serviciului Vamal și un șofer. Cucu a fost ținut în arest un an întreg în acest dosar. În luna martie 2018, a fost eliberat, iar peste o oră, a fost reținut în alt dosar penal.

La 18 aprilie 2019, Cucu a fost condamnat la opt ani privațiune de libertate în penitenciar de tip semiînchis. Compania sa, „Camarad Grop 1992”, a fost forțată să plătească amendă de 55 mii de lei și i s-a interzis să transporte mărfuri pe un termen de cinci ani.

În luna februarie 2020, dosarul lui Cucu a fost inclus în lista „dosarelor politice”, care au fost verificate de un grup special la Procuratura Generală. Soției lui Cucu i-au comunicat că dosarul este „sub controlul Procuraturii Generale”.

Menționăm că Valeriu Cucu a susținut activ Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA). El este veteran al conflictului de pe Nistru, fost polițist. În anul 2015, a participat la protestele opoziției. Potrivit lui Cucu, el este urmărit de forțele de ordine din cauza că a vorbit deschis despre cinci grupări ale contrabandiștilor pe care „le acopereau instituțiile statului”.

De ce Cucu a declarat greva foamei?

Olesea Cucu a comunicat pentru NM că soțul ei a declarat greva foamei în semn de protest, deoarece din luna septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău amână ședințele în dosarul său. „El nu mai are puteri. Îl țin în închisoare de doi ani și trei luni. Ședințele se amână mereu, și-a pierdut speranța că se va schimba ceva”, a menționat ea.

Olesea Cucu a mai spus că a fost împotriva deciziei soțului de a declara greva foamei. Ea a precizat că soțul său are probleme de sănătate cu ficatul și inima și îi este teamă că din cauza grevei foamei, starea sănătății soțului de va înrăutăți.

Oleg Pantea, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a comunicat pentru NM că Valeriu Cucu ține greva foamei de cel puțin o săptămână. „Săptămânal, el este examinat de medicul de gardă și de colaboratorii penitenciarului. Starea sănătății sale este considerată satisfăcătoare. Penitenciarul a informat procuratura și Avocatul Poporului în acest sens”, a subliniat Pantea.

De ce ședințele se amână?

Potrivit afirmațiilor soției lui Cucu, ședințele de judecată sunt amânate din cauza că cei de la Curtea de Apel nu pot forma completul de judecători. Angela Istrate, avocata lui Cucu, a scris pe pagina sa de Facebook, la 25 mai, că de mai mult de un an, CA nu inițiază examinarea dosarului lui Cucu. Istrate a mai subliniat că judecătorii declară mereu că se abțin de la judecarea cauzei.

„Eu încerc să înțeleg logica, de ce un complet de judecători găsește temei pentru a examina dosarul în regim urgent, iar altul – nu?”,a menționat Istrate.

Cei de la Procuratura Generală au dat asigurări pentru NM că „nicio ședință de la CA nu a fost amânată din vina lor”. Ei au menționat că după carantină, ședința în dosarul lui Cucu a fost stabilită pentru ziua de 2 iulie. „Însă avocații săi au solicitat examinarea dosarului cât mai rapid. Și atunci ședința a fost stabilită pentru o dată mai apropiată, pentru 19 iunie”, a comunicat pentru NM Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale.

Cei de la Curtea de Apel Chișinău au declarat pentru NM că nu au știut că Valeriu Cucu a declarat greva foamei. Octombrina Popa, purtătorul de cuvânt al CA, a comunicat că CA a acceptat deja să examineze dosarul acestuia cât mai rapid, însă nu pot stabili ședința mai devreme de 19 iunie, pentru că instanța are „un program încărcat”. Octombrina Popa a menționat că în perioada funcționării regimului stării de urgență din cauza coronavirusului, CA a examinat doar dosarele urgente, iar după anularea stării de urgență, CA a revenit la examinarea tuturor dosarelor care au fost amânate. „CA va lua toate măsurile pentru a nu admite tărăgănarea în continuare a acestui caz”,a mai spus Octombrina Popa.

Ce spun cei de la Consiliul pentru Prevenirea Torturii

Alexandru Zubco, șeful Consiliului pentru prevenirea torturii (CPT) de pe lângă Oficiul Avocatului Poporului, a comunicat pentru NM că Administrația Națională a Penitenciarelor îi informează cu regularitate despre astfel de cazuri. Potrivit lui Zubco, imediat ce deținutul declară greva foamei, un medic trebuie să-l examineze în decurs de 24 de ore, iar administrația penitenciarului trebuie să-i asculte cerințele. De asemenea, administrația este obligată să informeze procuratura și Oficiul Avocatului Poporului.

Zubco a precizat pentru NM că CPT poate interveni dacă deținutul se plânge de încălcarea drepturilor sale în închisoare. De exemplu, a fost bătut sau este întreținut în condiții foarte rele. Zubco mai spune că întrebările ce țin de instanțele de judecată nu țin de competența Consiliului. „Instanța decide, când să organizeze ședințele, ea are propriul orar”, a concluzionat șeful Consiliului .

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

CEC dă dreptate organului electoral care a validat alegerile la Boldurești. Postica: „Decidem între moralitate și legalitate”

Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită la Boldurești în fața lui Ciochină, a depus o nouă contestație la CEC. De această dată, a solicitat anularea deciziei Consiliului electoral al circumscripției electorale Boldurești, care pe 10 iunie a validat alegerile. El a declarat că au avut loc încălcări „care au afectat în mod direct rezultatul alegerilor”. CEC a solicitat informații din partea poliției și procuraturii. În rezultat, Comisia a respins contestația lui Bulicanu, totodată a decis că hotărârea privind validarea alegerilor poate fi contestată în decurs de 3 zile. În același timp, a hotărât aplicarea unei sancțiuni în privința unui funcționar electoral.

Contestația depusă de Serghei Bulicanu

Potrivit CEC, Bulicanu a depus o contestație împotriva hotărârii din 10 iunie 2025 a Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Boldurești. El a solicitat anularea deciziei Consiliului din 10 iunie privind validarea alegerilor locale din comuna Boldurești și, prin urmare, invalidarea alegerilor din 1 iunie.

Bulicanu susține că în ziua alegerilor și în perioada premergătoare au avut loc încălcări „care au afectat în mod direct rezultatul alegerilor”. El a spus că într-o secție de votare s-a constatat lipsa unui buletin de vot în urna mobilă, totodată au fost găsite circa 5 buletine de vot neutilizate. La fel, potrivit lui Bulicanu, mai mulți alegători incluși în listele pentru vot la domiciliu au declarat că nu au solicitat acest serviciu, iar un membru al biroului electoral a chemat alte persoane să voteze alături de acești alegător, fiind afectat secretul votului. El a mai spus că a avut loc transportarea organizată a alegătorilor la ASP pentru eliberarea actelor provizorii de identitate. În același timp, potrivit lui Bulicanu, Ciochină a oferit un telefon mobil unui alegător, în schimbul votului. În același timp, el a spus că înainte de alegeri Ciochină a avut o întâlnire cu Leonid Mura, președinte al consiliului electoral de circumscripție Nisporeni. El a mai declarat că „în toate cele 3 birouri ale secțiilor de votare au fost identificate 19 cereri pentru votare cu urna mobilă ce conțineau semnături neconforme”.

Precizările lui Nicanor Ciochină

CEC a solicitat opinia lui Ciochină în cazul celor invocate de Bulicanu. Ciochină consideră contestația „drept neîntemeiată” și a solicitat Comisiei „respingerea acesteia”. Referitor la lipsa unui buletin de vot, el a precizat că „această situație deja este remediată”, adăugând că „buletinul a fost identificat în procesul de renumărare și atribuit contracandidatului”. Cu privire la identificarea a 5 buletine de vot neutilizate, Ciochină a spus că „este vorba despre opțiunea alegătorilor, nu – o presupusă fraudare”. În cazul informației lui Bulicanu că mai mulți alegători nu au solicitat votarea la domiciliu, Ciochină a solicitat să-i fie prezentate „probe concrete”, adăugând că „cererile pentru voturile la domiciliu au fost depuse legal”. Despre transportarea organizată a alegătorilor la ASP, el a menționat că „nu cunoaște detalii”. A mai spus că „în ziua alegerilor și în ziua precedenta, ASP nu a activat ceea ce a făcut imposibilă realizarea acelor reclamații”. Cu privire la informația că a oferit un telefon mobil în schimbul votului, Ciochină susține că „acest caz a fost cercetat de poliție, iar faptele nu s-au confirmat”.

Ciochină a negat inițial informația privind întâlnirea cu președintele consiliului electoral din Nisporeni, Leonid Mura, înainte de alegeri. Leonid Mura a spus, la rândul său, că pe 31 mai l-a văzut pe Ciochină în fața primăriei din Boldurești, unde activa consiliul electoral de circumscripție Boldurești: „L-am întrebat: Ce cauți? Și i-am propus să plece din fața sediului primăriei. (…) El a spus că a venit să vadă cu listele electorale, cu ceva cu părinții au depus cerere, mai mult nu am discutat nimic”. Ulterior, Ciochină a comunicat: „De fapt, prezența mea a fost la cererea paznicului. (…) Sunt chimicalele cu care se stropește grădina și pe care le cunosc doar eu, și i-am arătat chimicalele la paznic”.

Ce spun poliția și procuratura

Potrivit CEC, din scrisoarea Inspectoratului de Poliție din Nisporeni, reiese că majoritatea informațiilor înregistrate cu privire la presupuse acțiuni ilicite în legătură cu desfășurarea alegerilor locale din 18 mai 2025 nu s-au confirmat. „Totodată, în cazul unei informații confirmate pe faptul transportării alegătorilor la data de 1 iunie 2025 a fost întocmit un proces verbal cu privire la contravenție”, au relatat reprezentanții CEC.

La fel, potrivit CEC, procuratura Ungheni, oficiul Nisporeni, a menționat că nu au fost depuse plângeri sau sesizări aferente unor presupuse abateri pe 1 iunie.

„Ce ține de semnăturile de pe listele electorale, acestea sunt încă în examinare la organele competente în acest sens”, au adăugat reprezentanții CEC.

Decizia CEC

Comisia a decis să respingă contestația lui Bulicanu. Totodată, CEC a decis că hotărârea din 10 iunie 2025 a Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Boldurești poate fi contestată în decurs de 3 zile la Judecătoria Ungheni.

În același timp, CEC a decis ca președinta consiliului electoral de circumscripție 23/5 Buldurești Maria Adam să fie sancționată, cu excluderea din registrul funcționarilor electorali și privarea dreptului de a desfășura orice activitate un an de zile.

„Sunt indignat. Eu am scris contestația mult mai devreme, dumneavoastră ne-ați amânat-o cu două zile. În două zile, poliția sau organele competente puteau să prezinte aceleași fapte și dovezi care au fost puse sub semnul întrebării astăzi”, a comunicat Bulicanu înainte de vot.

„Suntem într-o situație în care trebuie să decidem între moralitate și legalitate. Ceea ce a menționat domnul contestatar… din contra a fost, hai să zicem, o ultimă soluție pe care a avut-o CEC în așteptarea acelor eventual confirmări juridice despre cuantumul abaterilor”, a declarat la rândul său vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

***

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. Ambii au participat la scrutin în calitate de candidați independenți. Conform procesului-verbal publicat de CEC, în turul doi, la Boldurești, 1 242 de alegători au primit buletine de vot. Numărul celor care au participat, însă, la votare, a fost 1 241, cu unul mai puțin. Din cele 1 241 de buletine, 24 au fost declarate nevalabile. Astfel, numărul total de voturi valabil exprimate a fost 1 217: 615 voturi pentru Ciochină și 602 pentru Bulicanu.

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu. Astfel, după renumărare, numărul total de voturi valabil exprimate este 1 218. În procesul de renumărare, a anunțat CEC, au fost stabilite abateri în 21 de cazuri cu privire la includerea alegătorilor pe listele pentru votarea la locul aflării, circumstanțe care se examinează în continuare.

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești, care au avut loc între timp pe 18 mai (primul tur) și 1 iunie (al doilea tur).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: