Câinii „sterilizați” se înmulțesc? Consilierii PAS acuză Regia Autosalubritate de rea-voință. Replica lui Ceban
Full Article 4 minutes read

Câinii „sterilizați” se înmulțesc? Consilierii PAS acuză Regia Autosalubritate de rea-voință. Replica lui Ceban

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că Regia Autosalubritate dă dovadă de rea voință în gestionarea situației privind câinii fără stăpân. În cadrul unei conferințe de presă din 19 februarie, Alexandru Trubca a denunțat mai multe încălcări înregistrate în ultmii ani. În replică, primarul general al capitalei Ion Ceban a declarat că este gata „să ofere în gestiune acest serviciu președintelui fracțiunii PAS din CMC sau oricărui alt consilier”.

Consilierul PAS Alexandru Trubca a menționat că Regulamentul cu privire la prinderea animalelor fără stăpân a fost aprobat de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) încă în 2019. Responsabili de acest serviciu sunt Regia Autosalubritate și Direcția Locativ-Comunală.

„Regulamentul prevedea că, în cadrul Direcției locativ-comunale, urma să fie creată o entitate cu 6 persoane ca să gestioneze problema. Din păcate, avem doar două persoane, dintre care una a fost transferată la necropolă să lucreze. Și abia acum, peste un an și jumătate, după aprobarea Regulamentului de către CMC, Direcția s-a trezit că trebuie să organizeze concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante”, a relatat consilierul PAS.

Rea-voință?

Alexandru Trubca acuză conducerea Regiei Autosalubritate de gestionarea proastă a situației. Potrivit consilierului PAS, anul trecut, 1,35 mln de lei au fost cheltuiți pentru volierele animalelor, fără o decizie în acest sens a CMC.

„Aparent, managementul de acolo este incompetent pentru a soluționa problema, dar cel mai probabil, este rău intenționat, fiindcă puțini cunosc, dar prinderea, sterilizarea și întoarcerea unui câine în habitatul natural costă 1000 de lei bugetul municipal. (…) Autosalubritate nu poate să ofere nici acum datele despre câți câini au prins, câți au sterilizat, câți au întors în habitatul natural. În perioada ianuarie-aprilie 2020, a raportat despre prinderea a 500 de câini, care nu existau în documente. Deci, cineva a furat o jumătate de milion de lei, iar primarul se face că nu există o problemă”, a mai spus Trubca.

Consilierul municipal PAS mai spune că Regia Autosalubritate ar trebui să prindă, lunar, cel puțin 400 de câini, în timp ce instituția raportează doar 140. În plus, nu ar exista o evidență clară a medicamentelor, iar de trei luni, procesul de sterilizare a fost suspendat, din cauza că lipsește medicul veterinar.

„Ei argumentează că nu pot găsi un medic veterinar. Și nimeni nu se gândește la externalizarea serviciului, găsirea unor soluții alternative, care să pună procesul pe roate, ca să stopăm înmulțirea animalelor. Proasta gestionare duce la cazuri bizare: avem cazuri când, în cadrul necropolei, un câine care oficial a fost sterilizat, pentru care s-au cheltuit bani, a dat naștere de la un alt câine, tot sterilizat”, a mai spus acesta.

Ce spune primarul Ion Ceban

Primarul capitalei Ion Ceban a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Acesta susține că declarațiile consilierilor PAS nu ar corespunde realității și a calificat propunerile acestora drept „sterile”.

„Sunt cei care primesc câte 3300 de lei pentru o ședință de CMC, jumătate de salariu a unui pedagog sau chiar a unui angajat al primăriei. Și cu ce se ocupă? Cu nimicuri… Reiterez, suntem gata să oferim în gestiune acest serviciu președintelui fracțiunii PAS din CMC sau oricărui alt consilier”, a declarat Ceban.

În opinia edilului, problema maidanezilor este complexă, iar în prezent „sunt întreprinse toate măsurile pentru a diminua din gravitatea acesteia”. Ion Ceban susține că este necesată modificarea legislației naționale pentru a soluționa problema.

Declarațiile unor consilieri ai fracțiunii PAS din CMC aruncate în public, sunt doar declarații frumoase la microfon,…

Publicată de Iv Ceban pe Vineri, 19 februarie 2021

 

***

Discuțiile pe tema soluționării problemei câinilor fără stăpâni s-au intensificat în ultimele zile, după ce un copil a fost mușcat în sectorul Ciocana al capitalei. Primarul Ion Ceban a cerut Regiei Autosalubritate să vină cu un raport în acest sens și a declarat că unii activiști pentru drepturile animalelor ar avea interese financiare din această activitate.

Ulterior, în fața Primăriei s-a desfășurat un protest, organizat de activiștii pentru drepturile animalelor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: