Campanie de vaccinare anti-COVID din toamnă? Ce spun responsabilii de la Primăria Chișinău
Full Article 2 minutes read

Campanie de vaccinare anti-COVID din toamnă? Ce spun responsabilii de la Primăria Chișinău

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova în maximum 3 luni, iar o campanie națională de imunizare ar putea începe cel târziu în toamna lui 2021. Este opinia șefului adjunct al Direcției municipale sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă.

„Cred că, în maxim 3 luni, primele doze de vaccin vor ajunge și în Republica Moldova, iar maxim din toamna 2021, am putea demara un program național accesibil de vaccinare. Vaccinările sunt necesare pentru toată populația, inclusiv pentru cei care au fost infectați cu COVID-19. Pentru imunitate colectivă, ar trebui să vaccinăm cel puțin 70% din populație, asta înseamnă, la modul ideal, o necesitate de cca 1,5 mln. doze”, a scris Gîlcă pe pagina sa de Facebook.

Șeful adjunct al Direcției municipale sănătate din cadrul Primăriei Chișinău este de părere că Republica Moldova trebuie să  achiziționeze vaccinuri din toate sursele și de la toți producătorii validați.

„La prima etapă, vaccinul va ajunge de la GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări) prin platforma COVAX în cooperare cu OMS și UNICEF (până la 20% de vaccinuri gratuite). O anumită cantitate va fi donată Republicii Moldova de România (din cantitatea parvenită României de la UE). Restul dozelor trebuie să le procurăm – gradual, în cantități mici, de la orice producător eligibil (și la care Republica Moldova va avea acces)”, a mai scris funcționarul.

Reprezentantul primăriei capitalei este de părere că vaccinare contra COVID-19 trebuie să fie gratuită.

🔺 Dupa o lunga (scurta) perioada de incertitudine, omenirea incepe a prelua controlul asupra infectiei cu coronavirus…

Publicată de Boris Gilca pe Sâmbătă, 26 decembrie 2020

***

În statele din UE a început campania de vaccinare, inclusiv în România.

Anterior, senatorul român Viorel Badea și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, au declarat că Bucureștiul va dona Moldvovei o parte dintre vaccinurile pe care le va primi din UE.

Pe 22 decembrie, șeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Anatol Melnic, a declarat că vaccinul împotriva COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova nu mai devreme de luna mai.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: