Când este rândul tău la vaccin? Ghid NM despre vaccinare împotriva coronavirusului în Moldova
Full Article 7 minutes read

Când este rândul tău la vaccin? Ghid NM despre vaccinare împotriva coronavirusului în Moldova

Primele loturi de vaccin împotriva coronavirusului au fost aduse în Moldova. Autoritățile vorbesc demult că sunt gata de o imunizare în masă. NM relatează, unde anume se va efectua vaccinarea împotriva coronavirusului, dacă numărul de lucrători medicali este suficient pentru toți pacienții, dacă este necesar testul pentru anticorpi înainte de vaccinare și cum vei afla, când va fi rândul tău să fii vaccinat.

Va trebui să plătesc pentru vaccinare? De fapt, aceasta este obligatorie?

Vaccinarea împotriva coronavirusului în Moldova este o procedură gratuită și benevolă. Însă experții OMS consideră că vaccinarea este una dintre metodele cele mai corecte pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu coronavirus. Iar pentru a atinge o imunitate colectivă, trebuie să fie imunizate cel puțin 70 la sută din populația țării sau aproximativ 2,5 milioane de persoane de pe ambele maluri ale Nistrului, susține OMS.

Menționăm că deocamdată nu se știe dacă în Moldova va exista posibilitatea vaccinării într-o clinică privată, din bani proprii. Însă la 26 februarie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat că a înregistrat nu numai vaccinurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneka, pe care Moldova le va primi prin programul COVAX ca donație din alte țări, dar și Sputnik V, achiziția sau obținerea căruia încă nu a fost anunțată de autorități.

Care este ordinea vaccinurilor împotriva coronavirusului?

Campania de vaccinare în Moldova este divizată în trei etape, la fel ca și în multe alte țări.

Prima etapă, care va dura de la o lună și jumătate până la două luni, presupune vaccinarea lucrătorilor medicali. Aceștia vor fi vaccinați la locurile de muncă. La această etapă, urmează să fie vaccinate în jur de 78 mii de persoane de pe ambele maluri ale Nistrului. De notat că și lucrătorii medicali se vor vaccina benevol.

A doua etapă este pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani, care sunt în grupul de risc, pentru persoanele cu boli conexe, lucrătorii forțelor de ordine, angajații din sistemul educațional, asistenții sociali și jurnaliștii. Această etapă va dura de la trei până la șase luni. În perioada respectivă, Ministerul Sănătății intenționează să imunizeze până la 550 mii de persoane.

A treia și cea din urmă etapă va fi pentru toate celelalte categorii ale populației care nu au fost incluse în primele două. Menționăm că nu vor fi vaccinați copiii de până la 18 ani și cei care au contraindicații.

Află detalii despre toate acestea din articolul „Vaccinul împotriva coronavirusului în Moldova. Pentru cine este interzis și ce se știe despre contraindicații și reacții adverse”

Cum voi afla că a venit rândul meu?

Conform planului de imunizare, directorul fiecărei instituții medicale va trebui să desemneze o echipă de medici responsabili de imunizare. Această echipă va informa grupurile țintă ale populației care vor putea primi vaccinul în timpul apropiat.

„Cel mai probabil, medicul de familie te vor informa despre aceasta la telefon, dacă nu vei afla mai devreme din presă ori din alte surse: la serviciu, la școală, la universitate sau în instituțiile publice. Ministerul Sănătății promite că va desfășura o amplă campanie de informare a tuturor grupurilor populației”, a menționat pentru NM Ninel Revenco, președinta Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării.

Este necesar testul pentru anticorpi înainte de imunizare?

Acest test nu este obligatoriu. Vaccinarea împotriva coronavirusului poate fi efectuată inclusiv de cei care au fost deja bolnavi de COVID.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA indică asupra faptului că imunitatea prin vaccin ar putea fi chiar mult mai trainică decât cea obținută în urma îmbolnăvirii. La fel consideră și Ministerul Sănătății din Moldova.

Și dacă am febră înaltă? Pot să mă vaccinez?

În cazul unei temperaturi mai mari de 38,5, experții OMS recomandă amânarea imunizării. Vaccinarea va putea fi efectuată când temperatura va reveni la normal. Totodată, aceștia sugerează să nu fie tărăgănată prea mult vaccinarea, chiar dacă există vreo infecție nesemnificativă: răceală sau stare subfebrilă (37 – 38 de grade).

Ce se va întâmpla la punctul de vaccinare?

În mod obligatoriu, va trebui să vii la punctele de vaccinare cu mască. Acolo, fiecare persoană va fi întâmpinată de o echipă formată din trei medici.

„Unul dintre ei te va informa despre vaccin: ce fel de vaccin este, din ce este constituit, câte doze sunt necesare și care ar putea fi reacțiile adverse. Ulterior, ți se va propune să semnezi o formă de acord benevol pentru vaccinare împotriva coronavirusului”, a mai spus Ninel Revenco. Nu vei putea alege vaccinul.

Protocoalele Ministerului Sănătății obligă medicii să înscrie în registrele lor și în cartela ta medicală tot ce se întâmplă în momentul vaccinării. Imediat după vaccinare va trebui să te reții puțin la medic.

„Dacă ai acceptat și vaccinul ți-a fost deja administrat, medicii îți vor cere să aștepți de la 15 până la 30 de minute. De obicei, atâta timp durează monitorizarea reacțiilor adverse după vaccinare. Cele mai răspândite reacții adverse pot fi durere pe locul injectării și temperatură până la 38 de grade. Aceasta este scăzută printr-un paracetamol obișnuit și prin lichide calde din abundență”, a precizat Revenco.

De câte ori va trebui să mergi la medic?

De două ori. Vaccinurile care vor fi aduse în Moldova presupun vaccinarea în două etape. Dacă e vorba despre vaccinul Pfizer, pauza dintre cele două doze nu trebuie să fie mai mică decât trei săptămâni. Și preparatul AstraZeneca este administrat în două doze, la un interval de la patru până la 12 săptămâni.

Și dacă unei persoane îi este dificil să ajungă la punctul de vaccinare?

În astfel de cazuri, vor activa grupuri mobile de medici. „De exemplu, pentru persoanele în etate, care nu sunt în stare să vină de sine stătător la punctul de vaccinare sau, de exemplu, se află în azilurile de bătrâni, va fi o echipă de medici mobilă specială”, a comunicat Ninel Revenco pentru NM.

În Moldova nu vor fi instalate puncte mobile de vaccinare în locurile publice.

După vaccinare va trebui să faci testul pentru anticorpi? Când va acționa acesta?

Efectuarea testului imediat după vaccin nu este obligatorie și nici necesară. În medie, conform studiilor preliminare, anticorpii se produc în decurs de două – trei săptămâni după vaccinarea deplină. După aceasta, la dorință, poate fi efectuat testul pentru prezența calitativă și cantitativă de anticorpi în sânge. Acest test va trebui să fie plătit de sine stătător.

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech este de 95%, iar eficiența medie a Oxford/AstraZeneca – aproximativ 70%.

Poți înceta să mai respecți măsurile de carantină după vaccinare?

Nu, va trebui să respecți în continuare măsurile de protecție. OMS menționează că deocamdată sunt insuficiente cercetări cu privire la faptul dacă o persoană vaccinată poate deveni purtătoare a virusului. Se presupune că și după vaccinare, ai putea fi purtător al virusului, fără a avea niciun fel de simptome, dar în stare să-i contaminezi pe cei din jur.

Totodată, niciun vaccin nu are eficiență de 100%. De aceea oricum, va trebui să respecți distanța socială, să porți mască și să respecți cu strictețe igiena mâinilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: