Pediatrics female doctor giving a young girl a vaccine shot in the arm

Vaccinul împotriva coronavirusului în Moldova. Pentru cine este interzis și ce se știe despre contraindicații și reacții adverse

La 1 martie, Moldova a lansat oficial campania de vaccinare împotriva coronavirusului. În același timp, pentru mulți rămân semne de întrebare despre imunizare, reacțiile adverse și contraindicații. NM relatează,  ce se știe despre toate acestea.

Cine nu va fi imunizat

Ministerul Sănătății dă asigurări că în Moldova, imunizarea va fi benevolă și gratuită. Nu vor fi vaccinați copiii mai mici de 16 ani, pentru că vaccinurile nu au fost testate suficient pentru această categorie de vârstă.

Conform informațiilor Ministerului Sănătății, nu ar trebui să fie vaccinați împotriva coronavirusului nici cei care mai devreme au avut alergie la vaccinuri sau la componentele acestora, de exemplu, la Polietilenglicol și Polisorbat. La fel, nu vor fi vaccinate persoanele cu simptome de răceală.

Pentru persoanele seropozitive, cele bolnave de cancer și de alte boli care suprimă sistemul imunitar, riscul de a dezvolta o formă complicată a coronavirusului este mult mai mare. Date despre securitatea și eficiența vaccinurilor pentru acest grup al populației încă nu sunt, dar Ministerul Sănătății susține că aceste persoane se vor putea vaccina dacă nu există alte contraindicații.

Pot fi vaccinate femeile însărcinate și cele care alăptează?

Deocamdată sunt puține informații despre influența vaccinurilor împotriva coronavirusului asupra femeilor însărcinate și a mamelor care alăptează. Ele nu au fost incluse în cercetările vaccinurilor, dar unele participante la testările clinice au obținut vaccinul neștiind despre sarcină. Conform datelor OMS, la aceste femei nu s-au depistat reacții adverse periculoase pentru sănătate, iar vaccinul a avut efect.

Ministerul Sănătății recomandă femeilor însărcinate care doresc să se vaccineze să fie monitorizate de medic și să respecte măsurile de securitate chiar după vaccinare (purtarea măștii, distanțarea socială etc.).

Cercetătorii presupun că vaccinarea nu va afecta femeile care alăptează, mai ales luând în calcul faptul că acestea sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta complicații în cazul coronavirusului. La fel, prin laptele mamei, copiii pot primi anticorpi și celule ale sistemului imunitar. Acest lucru este numit imunitate pasivă.

Pot fi vaccinați cei care au fost bolnavi recent de COVID?

Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi efectuată indiferent de cât timp a trecut de la boală. Conform datelor OMS, acest lucru nu provoacă slăbirea imunității și complicații.

Care ar putea fi reacțiile adverse

Ministerul Sănătății a comunicat că cercetările nu au depistat reacții grave provocate de vaccinurile împotriva coronavirusului. După administrarea vaccinului, la pacient ar putea apărea dureri pe locul injecției, dureri de cap și musculare, oboseală, au menționat responsabilii de la minister. În cazuri mai rare, s-au manifestat febră, frisoane, stări de greață. Și OMS, și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA prezintă aceleași informații despre reacțiile adverse provocate de vaccinurile împotriva COVID care sunt permise pentru administrare.

Studiile au constatat că imunitatea apare după 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze a vaccinului.

***
Conform planurilor autorităților din Moldova, vaccinarea se va efectua în trei etape. În primele două luni, se preconizează vaccinarea a 70 mii de lucrători medicali și asistenți sociali.

La cea de-a doua etapă, pe parcursul următoarelor patru luni, vor fi vaccinate persoanele în vârstă de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, pedagogii, colaboratorii organelor de drept, militarii și angajații penitenciarelor. Ministerul Sănătății estimează că este vorba de circa 733 mii de persoane.

Cea de-a treia etapă, în cadrul căreia vor fi vaccinate celelalte categorii ale populației, va dura până atunci când în țara noastră se va forma imunitate colectivă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: