Андрей Мардарь / NewsMaker

Grosu: „Condițiile cam sunt întrunite pentru a avea alegeri anticipate”

Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu susține că sunt întrunite condițiile pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. În cadrul unui briefing de presă care s-a desfășurat după ședința plenară din 25 martie, acesta a menționat că era gata să își asume responsabilitatea pentru guvernare.

„Știu că alegerile anticipate sunt unica soluție pentru a curăța parlamentul, însă fiind conștient de situația gravă din țară, eu și colegii eram gata să ne asumăm. Astăzi, însă, am mai primit o dovadă că majoritatea deputaților din acest parlament niciodată nu se gândește la binele oamenilor”, a declarat deputatul.

Igor Grosu a amintit de fostul guvern, în frunte cu Ion Chicu.

„Am văzut cât de prost au administrat pandemia, am văzut corupție, scheme, traseism politic, hoție. Și-au dat jos propriul guvern, spunând că vor anticipate. Apoi au început să boicoteze orice posibilitate de a declanșa anticipatele. De ceva timp au tot strigat că vor guvern, pentru că situația în țară este complicată, iar atunci când a apărut posibilitatea unui guvern responsabil, au pus coada între picioare și au fugit”, a mai spus Grosu.

Liderul fracțiunii parlamentare PAS l-a acuzat pe Igor Dodon că ar fi făcut alianță cu Partidul „ȘOR”, pentru a evita alegerile parlamentare anticipate.

„Poziția PAS rămâne aceeași: trebuie mobilizate toate forțele pentru soluționarea crizei pandemice și de organizat alegeri anticipate, pentru ca oamenii să curățe acest parlament de hoț și tâlhari. (…) Acum vreau să-i întreb pe deputații PSRM: cum poți să-ți bați joc de propriul electorat, ținându-te de mână cu o gașcă de bandiți, pentru a le salva pielea? Igor Dodon se comportă ca un copil mic, care și-a pierdut toate jucăriile, bate din picioare și nu-i pasă de ce se întâmplă în jur”, a mai spus liderul fracțiunii PAS.

Potrivit lui Grosu, sunt întrunite condițiile pentru declanșarea scrutinului legislativ anticipat.

„Mai departe, cred că discuția se mută pe dimensiunea președinției, Curții Constituționale. Să vedem cum vor evolua lucrurile pe parcursul zilei de mâine. Dar, condițiile cam sunt întrunite pentru a avea alegeri anticipate”, a mai spus Grosu.

Discursul pe care urma să îl pronunțe premierul desemnat Igor Grosu în plenul parlamentului a fost publicat pe site-ul PAS.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: