NewsMaker

Capitala are, deocamdată, un singur viceprimar. Cine nu a întrunit numărul de voturi necesare

Victor Chironda este singurul candidat propus de primarul Ion Ceban, care a fost susținut la funcția de viceprimar al capitalei. Candidaturile lui Ilie Ceban, Angela Cutasevici și Inga Ionesi nu au fost aprobate de consilierii municipali în cadrul ședinței de astăzi, 20 noiembrie. 

Fracțiunea PAS a criticat faptul că CV-urile candidaților nu au fost publicate, pentru ca membrii CMS să le poată studia în prealabil. Prin urmare, candidații au trebuit să își facă o scurtă prezentare. Ulterior, aceștia au răspuns la întrebări.

Victor Chironda, fostul contracandidat al edilului Ion Ceban în cursa pentru șefia primăriei municipiului Chișinău, se va ocupa de urbanism și mobilitate urbană. „Am activat în calitate de activist civic, am deconspirat scheme, am criticat funcționarii din primărie”, s-a prezentat Chironda. Acesta are studii în străinătate în domeniul urbanismului.

El a fost susținut de 41 de consilieri din PSRM, Platforma DA, PAS, PD și Partidul Șor. Chironda a cedat fotoliul de consilier municipal expertului în energetică, Sergiu Tofilat.

Ambasadoarea Republicii Moldova în Estonia, Inga Ionesi, a fost propusă viceprimar pe domeniul investiții și economie. Aceasta a răspuns la întrebările consilierilor în timpul unei intervenții video prin skype, deoarece nu se află în țară. Consilierii nu au au susținut, însă, candidatura sa. Ea a obținut doar 25 de voturi, cu unul mai puțin decât minimul necesar. Consilierii din fracțiunea PAS au argumentat votul împotriva candidaturii sale prin apropierea ei de Partidul Democrat și au anunțat că vor să îi adreseze întrebări suplimentare.

La rândul său, primarul Ion Ceban și-a exprimat convingerea că Inga Ionesi este cea mai bună candidatură pentru domeniul vizat și a declarat că speră că, ulterior, consilierii vor susține candidatura acesteia.

Ilie Ceban a fost propus în calitate de viceprimar pe domeniul juridic. Nici acesta nu a acumulat numărul de voturi necesare pentru a deveni viceprimar al capitalei. Fracțiunile Platforma DAși PAS au votat împotrivă, pe motiv că nu înțeleg competențele candidatului.

Angela Cutasevici a fost propusă să se ocupe de domeniul social și educație. Aceasta este fost secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Ea are o vechime de 29 de ani în calitate de pedagog. Întrebată despre fotografiile din timpul campaniei electorale, în care apare alături de fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, Angela Cutasevici a spus că a fost membru al PAS din 2015, însă și-a depus mandatul când a devenit funcționar public. Cât despre cfaptul că a interacționat cu anumiți politicieni, ea a răspuns că „este un drept garantat oricărui om, nu văd nicio crimă”. Candidatura Angelei Cutasevici a fost susținută de 25 de consilieri, nefiind, astfel, aprobată.

Amintim că, potrivit legii, viceprimarul este ales la propunerea primarului general prin decizia Consiliului municipal, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar este exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului municipal.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: